Majorare spectaculoasă a salariilor în România. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS) din septembrie 2023, câştigul salarial mediu net în România a înregistrat o creştere semnificativă, ajungând la 4.593 lei. Acesta a crescut cu 1,4% faţă de luna precedentă și cu 14,7% față de septembrie 2022. Un aspect notabil al raportului INS este diversitatea câștigurilor salariale în diferite sectoare ale economiei românești. Fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului se evidențiază ca fiind domeniul cu cele mai mari creșteri, unde angajații au beneficiat de un câștig salarial mediu net de 11.450 lei. În contrast, industria hotelurilor și restaurantelor a înregistrat cele mai mici câștiguri nete, stagnând la 2.524 lei.
Câștigul salarial mediu brut a atins 7.350 lei în septembrie 2023, marcând o creștere de 1,3% față de luna anterioară. Aceste date reflectă nu doar o creștere a salariilor nete, ci și o consolidare a veniturilor brute în diverse sectoare ale economiei românești. De asemenea, îÎn septembrie 2023, indicele câștigului salarial real a înregistrat o creștere semnificativă de 105,4% față de aceeași lună a anului precedent și de 100,6% față de luna august 2023. Aceste cifre indică o îmbunătățire substanțială a puterii de cumpărare a salariaților în comparație cu perioadele anterioare.
Citeşte şi: Salarii 2024. Ce bugetari rămân fără sporuri, cine primeşte retroactiv sporuri de 5.000 de lei
Fluctuațiile în câștigurile salariale pe parcursul anului sunt influențate, conform INS, de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători. Cu toate acestea, raportul subliniază că aceste fluctuații nu afectează semnificativ media anuală, datorită acordării acestor beneficii în anumite perioade-cheie, precum decembrie și martie / aprilie. Într-un context mai larg, majoritatea activităților din sectorul economic au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net în septembrie 2023. Aceste creșteri au fost determinate de acordarea de prime ocazionale, drepturi în natură, ajutoare bănești și sume din profitul net.