Majorare vârstă de pensionare. Raluca Turcan a declarat că în România există 125.000 de persoane care au împlinit vârsta de 65 de ani şi care continuă să muncească, precizând că mulţi pensionari din sistemele speciale s-au reangajat „a doua zi”.
Raluca Turcan a declarat că numărul total al celor care au împlinit vârsta de ieşire la pensie şi care continuă să lucreze este de aproximativ 220.000.
„Acolo unde cumulau în sistemul de stat pensie cu salariul, gândiţi-vă că se creează o supapă extraordinară de forţă de muncă bine pregătită pentru sistemul privat. Sunt oameni care preferau să lucreze la stat, cumul pensie-salariu şi care pot să meargă, din acel moment, în sectorul privat.
Mai sunt câţiva indicatori pe care încă îi analizăm, dar ce vreau să reţineţi: avem peste 65 de ani aproximativ 125.000 de persoane care vor să lucreze. Însă peste vârsta legală de pensionare, care în unele sisteme speciale este mai scăzută, avem 220.000 de oameni care muncesc. Asta înseamnă că avem pensionari mai tineri care sunt în diferite sisteme speciale şi care au ales să se reangajeze a doua zi. De aceea credem că acest proiect, care pe de o parte permite continuarea activităţi profesionale, şi pe de altă parte interzicerea cumulului pensiei cu salariul în sistemul public reprezintă un progres semnificativ”, a susţinut ministrul Muncii la Digi24.
Turcan a mai precizat că după vârsta de pensionare angajaţii vor mai putea să opteze să rămână în funcţii până la 70 de ani. Contributivitatea pentru anii lucraţi după vârsta legală de pensionare va fi luată în calcul în momentul calculării pensiei.
De asemenea, ministrul a mai anunţat că Guvernul vrea să egalizeze vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 de ani.
„Pe actuala lege, noi avem un plan de egalizare a vârstei de pensionare spre 65 de ani, deja asumat până în anul 2030”, a spus Turcan, apoi a precizat că se merge spre „egalizarea vârstei de pensionare și în niciun caz să nu depășim vârsta de 65 de ani.
Acum, vârsta de pensionare a femeilor este 61,7, la anul va fi mai mult. Din ce în ce mai mult, până în anul 2030, așa prevede actuala legislație. Vârsta de pensionare a bărbaților și a femeilor va fi egală”, a mai adăugat Turcan.
Ministrul Muncii anunţă că posibilitatea de pensionare anticipată rămâne pentru lucrătorii români, cu un stagiu complet de cotizare de 35 de ani la care să se adauge opt ani, în timp ce stagiul minim de cotizare de care o persoană are nevoie pentru a beneficia de pensia minimă rămâne la 15 ani, dintre care şase ani pot fi „cumpăraţi” prin plata cotizaţiei aferente.
„În momentul de faţă avem posibilitatea pensionării anticipate dacă nu ai vârsta legală de pensionare. Dacă nu ai 65 de ani de exemplu, ca bărbat, însă ai contribuit stagiul complet de cotizare de 35 de ani plus încă opt ani te poţi pensiona anticipat fără niciun fel de penalizare şi această componentă dorim să o menţinem.
Stagiul minim de cotizare a important să rămână 15 ani minimum pentru că în România avem 930.000 de beneficiari de pensie minimă socială de 800 de lei, care pentru a o accesa au nevoie de un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Aşadar, rămâne stagiul minim de cotizare.
Deja sistemul dă semne de slăbiciune cruntă, întrucât deficitul la bugetul de asigurări sociale este de 16,7 miliarde, adică din bugetul de stat, din taxe şi impozite colectate de la toţi românii se transferă la bugetul de asigurări sociale 16,7 miliarde. Acest deficit ar creşte dacă noi nu am face absolut nimic”, a mai precizat Raluca Turcan.
Potrivit ministrului Muncii , „povara financiară a pensiilor speciale nu este uriaşă”, fiind mai mică de 5 miliarde de lei anual, încă în această privinţă este o chestiune de „inechitate crasă”.