Alocațiile pentru copii nu se majorează. Anunțul vine chiar de la secretarul de stat din Ministerul Muncii. Cristian Vasilcoiu spune că la minister nici nu s-a discutat așa ceva.
„Fără a mai parafraza din Teambuilding, văd că „sursele”, probabil tot alea de la Elon Musk, măresc și alocațiile pentru copii, fără ca noi în minister sau Guvern să fi discutat așa ceva!
Vedeți de ce tot zic eu ce zic!? Că așa se întâmplă zilnic cu salarii, pensii și ce le mai trece unora prin cap să inventeze „pe surse”!”, a scris Cristian Vasilcoiu, secretarul de stat în Ministerul Muncii, pe Facebook.
Reacţia lui Vasilcoiu vine după ce în presa centrală s-a scris că alocațiile pentru copii ar trebui majorate de la 1 ianuarie 2023, aşa cum prevede OUG 126/2021. Legislaţia în vigoare prevede că alocaţiile pentru copii trebuie indexate din oficiu, începând cu ianuarie 2023, cu rata medie anuală a inflaţiei comunicata de INS. Surse politice citate de România TV precizau că Guvernul ia în calcul o majorare a alocatiilor cu 5.1% la sută de anul viitor. Adica o majorare care ar acoperi rata inflaţiei din 2021, deşi în 2022 a fost mult mai mare.
Citeşte şi: VOUCHERE pentru facturi, analizate în Coaliţie. Cu câţi bani se vor alimenta cardurile anti-sărăcie
Cu alte cuvinte, alocaţiile pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani vor creşte cu 12 lei, de la 243 la 255 de lei de anul viitor. Guvernul ar urma să adopte această majorare până la finalul anului.
Ultima majorare a alocaţiilor pentru copii a avut loc în ianuarie 2022. Copiii de până la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, primesc lunar 600 de lei.
Alocația de stat este de 243 lei pentru copiii cu vârstă între 2 și 18 ani, dar și pentru cei de peste 18 ani care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, până la terminarea acestora.