PNL a blocat promulgarea bugetului de stat pentru 2015 şi pe cel al asigurărilor sociale. Partidul Naţional Liberal a contestat legea votată, duminică, în Parlament, la Curtea Constituţională.
CITEŞTE ŞI: CCR discută în 29 decembrie sesizarea PNL privind bugetul
Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a explicat la România TV ce pensii şi ce salarii vor fi blocate din cauza gestului celor de la PNL. „Contestarea legii bugetului la CCR pune, practic, în imposibilitate, aplicarea măsurilor pe care noi le-am luat şi pe care le-am bugetat. Mă refer la creşterea salariilor, la toate acele indemnizaţii sociale care au fost prevăzute pentru 2015. Dacă nu avem bugetul aprobat, nu putem utiliza decât 1/12 din bugetul anului 2014, deci nu putem pune în aplicare măsurile prevăzute pentru 2015: creşterea salariilor în sectorul bugetar, salariul minim pe economie, indemnizaţiile sociale, alocaţiile pentru 500.000 copii„, a declarat Rovana Plumb.
Oficialul a precizat că amânarea tuturor măsurilor prevăzute pentru 1 ianuarie 2015 depinde numai de CCR. „Ca să facem o recapitulare, este vorba de creşterea pensiilor sociale de la 350 la 400 lei, de asemenea, nu se poate majora cu 16% indemnizaţia persoanelor cu dizabilităţi, nu se pot majora salariile a peste 200.000 de persoane care lucrează în sistemul public de educaţie şi asistenţă socială, vorbim de aproape 500.000 de persoane din sectorul bugetar care beneficiază de creşterea salariului minim pe economie. De asemenea, sunt 733.000 de persoane cu dizabilităţi pentru care nu se majorează indemnizaţia cu 16%, 60.000 de copii din protecţia specială cărora nu li se va dubla alocaţia de hrană zilnică, 43.000 de persoane adulte din protecţia socială, nu se dublează alocaţia de hrană zilnică„, a mai spus ministrul.
Întrebată care este punctul sensibil al legii bugetului pe anul 2015 şi ce poate fi contestat la CCR, Rovana Plumb a declarat că nu îşi dă seama ce poate fi neconstituţional. „Bugetul finanţează toate angajamentele asumate, este fundamentat astfel încât să asigure creştere economică şi să poată ca beneficiile economice să fie distribuite echitabil. Dar opoziţia este obişnuită să citească bugete bazate doar pe tăieri. Dacă ar fi citit mai atent articolul din legea bugetului de stat privitor la investiţii, ar fi putut vedea că aceste investiţii cresc, ceea ce înseamnă că se va asigura această creştere economică şi vor fi posibilităţi de a acorda şi de a susţine măsurile sociale„, a conchis ministrul Muncii.
Cei din PNL şi PDL sunt nemulţumiţi că doar puţine dintre amendamentele propuse de ei au fost aplicate, deoarece solicitau alocarea unor sume mai mari pentru anumite domenii.
Proiectul legii bugetului de stat pe anul 2015 a fost aprobat duminică de plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului. Parlamentarii au votat bugetul de stat cu 339 voturi „pentru” și 141 „împotrivă”. Proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2015 a fost şi el adoptat.
CITEŞTE ŞI: Apel către liderii PNL, din partea alegătorilor: „Retrageţi contestarea bugetului la CCR”