Majorarea pensiilor va fi infimă, iar recalcularea aproape imposibilă. Raluca Turcan a ajuns ministru al Muncii și a anunțat că pensiile vor crește sigur în acest an cu rata inflației, adică 3%. Turcan nu a precizat și data de la care vor fi indexate pensiile.
”Pensiile vor crește cu cel puțin rata inflației, dar îmi doresc ca această măsură să fie completată de recalcularea pensiilor. Nu ne permite majorarea pensiei cu 40%.”, a spus Raluca Turcan, joi seara, la Antena 3.
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat, joi seară, la Antena 3, că pensiile vor fi recalculate, dar ținând cont de câteva condiții, cum ar fi: ”contributivitatea, echitatea și sustenabilitatea”.
Turcan a declarat și că ar fi necesară o suplimentare de personal pentru ca procesul recalculării pensiilor să se încheie mai repede:
”Vom recalcula pensiile astfel încât să aibă la bază principiul contributivității și o formulă care să asigure plata pensiilor pe termen lung: contributivitate, echitate și sustenabilitate, sunt cele trei principii pe care le vom respecta (…) Aș vrea să nu semănăm panică și neîncredere în oameni. La începutul anului trecut erau calculate restanțe de aproximativ 20.000 de dosare restante. Avem 20 de dosare dificile și 70 de dosare în lucru. Există capacitatea de efort puternic pentru a recalcula dosarele de pensie. Dacă suplimentăm personalul, vom reuși să finalizăm procesul de recalculare a pensiilor”, a declarat Raluca Turcan, joi seară, la Antena 3.
Majorarea pensiilor 2021. Florin Cîţu anunţă că pensiile nu se măresc după decizia CCR
Miercuri, premierul Florin Cîţu a anun’țat că pensiilor nu vor creşte cu 40%, aşa cum prevede legea. ”România nu şi-a permis anul trecut, nu-şi permite din în 2021 acest lucru(mărirea pensiilor – n.red.). În acest moment legea merge la promulgare la domnul preşedinte, care are două variante: să o trimită la reexaminare în Parlamentul României sau să o promulge. Vom vedea care va fi varianta.
Guvernul şi coaliţia şi-au asumat un calendar de creştere a pensiilor, vom creşte pensiile, dar pe calendarul pe care noi l-am asumat. Asta e varianta pe care mergem noi”, a declarat premierul Florin Cîţu.
”Este o creştere a punctului de pensie în condiţiile economice actuale. Anul trecut nu au fost multe ţări care au crescut pensiile. Noi am crescut pensiile cu 14%. Acel 14% înseamnă efort suplimentar anul acesta de 9 miliarde de lei. Mai mult, România anul trecut a fost ţara care a crescut salariile în sectorul bugetar cu aproape 8%, în timp ce media în UE a fost în jur de 2%.
Eforturile făcute anul trecut au fost foarte mari şi se văd şi anul acesta. Având în vedere că inflaţia a scăzut constant, înseamnă că puterea de cumpărare a crescut”, a mai declarat Cîţu.