Majorarea SALARIULUI MINIM, argumentele lui Marius Budăi pentru Guvernul Orban

Fostul ministru al Muncii în Guvernul Dăncilă, Marius Budăi, a oferit pe pagina sa de socializare câteva argumente pentru care salariul minim ar trebui să crească. 
Filip Stan
12 nov. 2019, 08:07
Majorarea SALARIULUI MINIM, argumentele lui Marius Budăi pentru Guvernul Orban

După ce Ludovic Orban a anunţat că se va face o analiză înainte de creşterea salariului minim, fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a oferit mai multe argumente pentru care această creştere ar trebui să aibă loc de la 1 ianuarie, aşa cum este prevăzut în legea salarizării.  

„ARGUMENTE PENTRU CREȘTEREA SALARIULUI DE BAZĂ MINIM BRUT PE ŢARĂ GARANTAT ÎN PLATĂ

• Numeroși lucrători cu nomă întreagă câștigă venituri sub nivelul minim de subzistență sau nivelul minim de trai decent calculat la nivelul gospodăriilor de salariați. România are a doua cea mai ridicată rată de sărăcie în rândul lucrătorilor cu normă întreagă (full time) din UE (11,3% din total). Situatia este și mai gravă în ceea ce privește rata de sărăcie în rândul lucrătorilor cu timp parțial de lucru (part time), unde Romănia, cu 63%, are de 4 ori mai mult decât media UE28.

• Creșterea salariului minim are un impact pozitiv asupra creșterii economice. Astfel, creșterea salariului minim cu 9,5% (de la 1900 de lei la 2080 de lei) în condițiile diferențierii acestuia pe studii superioare și vechime în muncă a avut/are un impact pozitiv asupra PIB în anul 2019 (0,8 puncte procentuale). Analog s-a întâmplat în anul 2018 (circa 0,15 puncte procentuale).

• Conform teoriei salariilor de eficiență, majorarea salariului minim va genera câștiguri suplimentare de productivitate, mai ales în rândul lucrătorilor slab calificați. În perioada 2010-2018, conform datelor Eurostat, rata de creștere a productivității reale a muncii (pe persoană ocupată) a fost de 36,3% în România, iar rata de creștere a productivității reale a muncii (pe oră) a fost de 40,3%. Creșterea productivității reale orare a muncii din România în ultimii 8 ani a fost cea mai mare din UE și dintre țările OECD.

• Creșterea salariului minim generează creșterea de locuri de muncă în sectorul formal al economiei, reduce înclinația anumitor categorii de angajați de a părăsi sectorul formal și crește participarea la programe de formare profesională organizate de companii. Creșterea salariului minim a favorizat majorarea numărului de salariați (cu timp normal de muncă). Astfel, față de anul 2013 numărul salariaților s-a majorat cu peste 600.000, în ciuda unui salariu minim mai mult decât dublu.

• Creșterea salariului minim are un impact pozitiv asupra potențialului de creștere a economiei pe termen lung. Majorarea salariului minim stimulează și cererea agregată și implicit creșterea economică.

• Majorarea salariului minim are un impact pozitiv asupra ocupării tinerilor pe piața muncii. Din analize econometrice (date trimestriale, 2000 T1-2018 T1) rezultă că majorarea salariului minim cu 1% a determinat o creștere a ratei ocupării tinerilor cu aproximativ 2%, ca urmare a creșterii stimulentelor de integrare pe piața muncii. De altfel, în august 2019 s-a înregistrat un nivel minim al numărului de șomeri din răndul tinerilor – 39.000. Rata șomajului a scăzut la un nivel record în ultimii 30 de ani.

• Creșterea salariului minim are un impact nesemnificativ asupra inflației iar aceasta se manifestă după aproximativ un an de zile. Din analize econometrice, interpretând rezultatul obținut în sens restrictiv, creșterea salariului minim conduce la creșterea salariului net, iar o variație de 1% a salariului net ar putea influența rata inflației cu 0,05%, cu un lag de circa 1 trimestru, fără a ține seama de alți factori, inclusiv ciclici/naturali.

• Creșterea salariului minim este necesară ținând cont de lipsa acută de forță de muncă cu care ne confruntăm. De altfel, creșterea salariului minim este una naturală și nu una discreționară, ca urmare a dificultăților întâmpinate de companii în găsirea de forță de muncă.

• Implementarea unui salariu minim adecvat este necesară pentru a reduce inechitatea distribuirii venitului național între muncă și capital. Dacă în țările dezvoltate observăm o pondere echilibrată alocată compensării salariaților și capitalului, în România – cu creșteri cu tot – doar 40% din PIB este alocat pentru remunerarea salariaților. Mai mult, intervenția publică pentru creșterea mai accentuată a salariului minim în Romănia în ultimii ani apare și din nevoia de a corecta un dezechilibru asociat crizei – cei care au suferit mare parte din povara crizei au fost angajații (remunerarea salariaților în PIB a scăzut de la 36,3% în 2008 la 32,3% în 2015, conform Eurostat).

• Este necesar ca beneficiile creșterii economice să se împartă echitabil iar liftul social să funcționeze.

• Analiza comparativă a nivelului salariului minim pe economie în euro arată că România are – încă – al treilea cel mai scăzut nivel din Uniunea Europeană.

• Carta Socială Europeană prevede nevoia existenței unei remunerații corecte pentru un nivel de trai minim decent pentru lucrători și familiile lor, considerănd că un nivel mediu al salariului minim net la cel puțin 60% din salariul mediu net ar asigura acest deziderat.

• Fondul Monetar Internațional concluzionează că în situația țărilor din Centrul și Estul Europei, la un raport 50% salariu minim/ salariu mediu nu există efecte negative asupra ocupării și competitivității. (la august 2019 aveam un câștig salarial mediu brut de 4.981de lei iar salariul minim brut este de 2.080 de lei – ceea ce înseamnă 42%).

• Recomandări de țară CE 2015 – 50% raport salariu minim/salariu mediu.
TENDINȚE ÎN MATERIE DE POLITICA SALARIULUI MINIM
Spania +22% în 2019 și își propune încă 25% până în 2023.
Polonia spune exact ce spunem și noi PSD în Programul de guvernare – să pună stop capitolului în care să fie țara salariilor mici și forței de muncă ieftină. 511 € în 2019 – 924 € în 2023.
Mulțumesc frumos pentru răbdare și atenție!”, a scris Marius Budăi pe Facebook. 

Şeful Cancelariei primului ministrului, Ionel Dancă, a anunţat că premierul Ludovic Orban şi miniştrii Finanţelor şi Muncii au discutat, luni, despre creşterea salariului minim. „O decizie va fi luată după consultarea partenerilor sociali, a patronatelor, a sindicatelor şi obiectivul Guvernului Ludovic Orban este ca acest proiect de HG să fie înaintat în dezbaterea Guvernului pentru a fi avizat şi adoptat până la sfârşitul lunii noiembrie”, a spus el. 

Ionel Dancă a spus că premierul Ludovic Orban a avut o întâlnire de lucru cu miniştrii responsabili pentru elaborarea hotărârii de Guvern privind nivelul salariului minim pentru anul următor, respectiv ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, şi ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

„A fost analizată propunerea fostului guvern şi s-au evaluat consecinţele pe mai multe planuri privind impactul acestei creşteri a salariului minim pentru sectorul economic, pentru sectorul public şi în continuare se vor face analize la nivelul modului în care o astfel de măsură trebuie aplicată fără a afecta profitabilitatea companiilor şi fără a determina costuri care nu pot fi susţinute de mediul privat în anul următor”, a afirmat Dancă.

Principalele direcţii de analiză pentru stabilirea nivelului salariului minim pentru anul viitor vor avea în vedere indicatori obiectivi legaţi de activitatea economică. Astfel, se va ţine cont de creşterea economică pe anul în curs, de nivelul inflaţiei, de indicele de productivitate şi va fi şi o analiză calitativă asupra impactului, mai ales în sectoarele economice unde există forţă e muncă preponderent angajată pe salariul minim, a mai spus el.

„O decizie va fi luată după consultarea partenerilor sociali, a patronatelor, a sindicatelor şi obiectivul Guvernului Ludovic Orban este ca acest proiect de HG să fie înaintat în dezbaterea Guvernului pentru a fi avizat şi adoptat până la sfârşitul lunii noiembrie, astfel încât companiile să aibă predictibilitate privind planurile de afaceri pe anul viitor”, a anunţat Dancă.

Dancă a spus că premierul a avut o întâlnire şi cu aparatul de lucru al Guvernului, pentru o evaluare a modului de lucru la nivelul Guvernului şi pentru a identifica măsurile pentru eficientizare.

„Au fost evidenţiate mai multe situaţii care necesită adoptarea unor măsuri urgente şi care, din păcate, au fost lăsate în mod iresponsabil nerezolvate de fostul guvern”, a spus Dancă.

El a menţionat elaborarea şi adoptarea hotărârii de guvern cadru pentru acordarea de despăgubiri pentru judeţele afectate de inundaţii, în urma unei decizii a Comisiei Europene şi Parlamentului European, depăgubiri în sumă de aproximativ 9 milioane de euro.

„De asemenea, o situaţie care din nou denotă o atitudine de neînţeles pentru un guvern care trebuie să susţină dezvoltarea mediului economic şi progresele în ceea ce priveşte percepţia investitorilor pentru piaţa din România este faptul că de mai multe luni de zile comitetul interministerial pentru aderarea României la OECD este fără coordonare, arătând o lipsă de interes absolut scandaloasă faţă de acest obiectiv, extrem de important pentru atragerea de investiţii”, a susţinut Ionel Dancă.

Dancă a spus că premierul a cerut elaborarea unui plan naţional de acţiune pentru a urgenta procedurile în vederea aderării României la acest for.

El a mai spus că la Agenţia Digitală sunt mai multe regulamente şi directive europene care nu sunt aplicate şi ca urmare a fost declanşată procedura de infringement împotriva României.

Potrivit sursei citate, premierul Orban a cerut reorganizarea SGG şi a Cancelariei.

DailyBusiness
Cea mai căutată meserie. Salariul este 10.000 de lei!
Spynews
”Ei știu că noi aveam un plan”. Ce mesaj le transmite Adriana Bahmuțeanu copiilor ei. Vedeta luptă în continuare să îi ia acasă, după moartea lui Silviu Prigoană
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Care este cea mai lungă peșteră din România. Are 52 de kilometri, dar turiștii pot vizita doar 800 de metri
Capital.ro
Cerere nebună în căsătorie pentru Teo Trandafir: „Mi-a pus banii pe piept. Erau atât de grei!”
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Contribuțiile pensionarilor nu mai sunt recunoscute integral!
Adevarul
Presupușii criminali ai milionarului din Arad s-au îmbogățit peste noapte după îndeplinirea misiunii
wowbiz.ro
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă: «"Știm ce i-ai făcut lui tati»"
Spynews
Imagini de colecție cu Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu în ziua nunții. S-au căsătorit pentru prima dată în 2003
Spynews
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Evz.ro
Doi concurenți s-au logodit în secret, în timpul filmărilor Asia Express
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
kanald.ro
Incendiu într-un bloc din Sectorul 3 al Capitalei! Două bătrâne au fost salvate la timp din calea flăcărilor amenințătoare
Cancan.ro
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
România a pierdut un mare actor. Durere de nestins după moartea sa: Ne rămân amintirile
StirileBZI
Românii plătesc din noiembrie o nouă taxă! Este deja inclusă în facturi și nu o poți evita
Prosport.ro
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
stirilekanald.ro
Mike Tyson vs. Jake Paul: Când (ora României) și unde se difuzează online meciul?
substantial.ro
Misiunea de instruire franceză pentru brigada ucraineană se încheie cu succes
MediaFlux
PARTIDUL care CÂȘTIGĂ ALEGERILE PARLAMENTARE. Dispută acerbă pentru podium
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
DHS va fabrica mașini electrice la Deva