În anul 2019, Guvernul a hotărât să scadă TVA-ul la produsele de înaltă valoare calitativă (produse montane, eco, tradiţionale) la 5%. Patru ani mai târziu, noul pachet de măsuri fiscale menite să acopere gaura de la buget prevede creşterea TVA-ului la aceste produse, astfel încât acestea să se alinieze cu cota aplicată la alimente, de 9%.
Majorarea TVA-ului de la 5% la 9% stârneşte îngrijorare printre producătorii români, care oricum se luptă să supravieţuiască.
„Când au scăzut TVA-ul la produse bio (în 2019 – n.red.), se lăudau că vor ca românii să trăiască mai sănătos. Impactul asupra noastră şi asupra industriei va fi foarte mare (prin majorarea TVA – n.red.). Noi ţinem acelaşi preţ de şase ani tocmai pentru a vinde.
Am făcut investiţii în automatizare tocmai pentru a trage cu dinţii de preţ, pentru că dacă eu scumpesc nu mai vând. Dacă eu închid, mai câştigă statul ceva de la mine? Nu mai câştigă. Iar în situaţia mea sunt toţi producătorii de bio. Dacă vrem să trăim sănătos trebuie să susţinem această industrie“, atrage atenţia un mic producător de sucuri bio, potrivit Ziarului Financiar
Anual, românii cheltuiesc peste 300 mil. euro pe produse bio.
Marcel Boloș anunța zilele trecute că trebuie să existe o aliniere în ceea ce privește TVA-ul la alimente și produse bio:
„Este o aliniere, fiindcă era o disproporționalitate în ceea ce privește produsele alimentare și gândirea pentru coaliție a fost să avem această aliniere a cotei de TVA pentru produsele alimentare și, din punctul acesta de vedere, probabil că se va ajunge la forma finală a deciziei în coaliție pe acest demers”, a declarat ministrul într-o intervenție la Digi24.