Majoritatea antidepresivelor, ineficiente în cazul copiilor şi adolescenţilor

Majoritatea medicamentelor antidepresive sunt ineficiente și pot fi chiar periculoase în cazul copiilor sau adolescenților care suferă de depresii majore, conform unui studiu exhaustiv publicat joi în revista medicală britanică The Lancet, transmite AFP.
Alina Costache
09 iun. 2016, 07:57
Majoritatea antidepresivelor, ineficiente în cazul copiilor şi adolescenţilor

Realizat de un grup internațional de cercetători, acest studiu se bazează pe analizarea altor 34 de studii realizate pe mai mult de 5.000 de copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 9 și 18 ani și respectiv pe 14 medicamente antidepresive. Un singur astfel de medicament s-a dovedit mai eficient, decât un simplu placebo, pentru a trata simptomele depresiei la copii și adolescenți, și anume fluoxetina, comercializat sub numele Prozac, conform rezultatelor studiului. Fluoxetina este și mai bine tolerată de organism decât alte medicamente din categoria sa.

De cealaltă parte, nortriptilina a fost identificată ca cea mai puțin eficientă dintre cele 14 medicamente analizate, iar imipramina ca cea mai bine tolerată de organism. Conform studiului, venlafaxina are cele mai grave efecte secundare, fiind asociată unui risc crescut de apariție a gândurilor care împing spre suicid.

Cercetătorii recunosc că eficiența și riscurile privind efectele secundare grave ale acestei categorii de medicamente sunt mai puțin cunoscute din cauza insuficienței studiilor clinice. De o gravitate specială sunt gândurile sau comportamentele suicidare legate de consumul de antidepresive. Într-un comentariu care însoțește acest studiu, Dr. Jon Jureidini, un om de știință australian, susține că, în ceea ce privește paroxetina, comportamentele suicidare se pot manifesta la 10% din pacienții tratați, conform noilor studii, față de 3% cum se menționa în cele anterioare.

După estimările citate în cadrul studiului, 2,8% dintre copiii cu vârsta între 6 și 12 ani și respectiv 5,6% dintre adolescenții din țările dezvoltate suferă de tulburări depresive majore, procente care, în realitate ar putea fi mai mari dacă ținem cont de dificultatea de a diagnostica patologia depresivă, mai ales în cazul acestor categorii de vârstă. La copii și adolescenți simptomele depresiei sunt diferite de cele manifestate de adulți: ele includ în special stări de iritabilitate, refuz școlar și un comportament agresiv.

În ceea ce privește medicamentele antidepresive, pe lângă comportamentul suicidar, efectele negative pot include dureri de cap, stări de greață și insomnii și cu toate acestea au continuat să fie prescrise în număr din ce în ce mai mare, chiar dacă în majoritatea țărilor occidentale se recomandă prescrierea lor doar în cazurile depresiilor grave, după eventualul eșec al psihoterapiei.

„Antidepresivele nu par să ofere beneficii clare în cazul tratării copiilor și adolescenților”, concluzionează autorii studiului care adaugă că „fluoxetina este probabil cea mai bună opțiune atunci când tratamentul medicamentos este necesar la aceste categorii de vârstă”.

Citeşte şi Iei antidepresive? Ai putea să îţi faci mai mult rău decât bine. La ce pericole te expui

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce să pui, de fapt, în mălai când îl depozitezi în casă. Nu se va altera niciodată, nu va face musculițe sau molii. Așa o să-l ai perfect pentru cele mai gustoase și pufoase rețete de mămăligă
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani: A fost bolnav, dar nu dădea semne să mai aibă probleme
Ego.ro
Ce spunea soția lui Cotabiță despre artist. Nu era fan înrăit, dar i-a dat un mesaj ca să...
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Muzicianul Marius Baţu s-a stins din viaţă, lăsând un gol în muzica folk
MediaFlux
DE ce a MURIT de fapt GABRIEL COTABIȚĂ! S-a aflat ACUM
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni