Majoritatea pacienților unui medic ortodont sunt copii până în 16 ani

Aproximativ 53,84% din totalul persoanelor care apelează la un medic ortodont, este reprezentat de copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 16 ani, se arată într-un studiu de piață, realizat de clinica Ortodent.
Romania TV
24 apr. 2012, 13:49
Majoritatea pacienților unui medic ortodont sunt copii până în 16 ani

Astfel, copiii cu vârsta cuprinsă între 3 si 11 ani reprezintă 40,63%, din care 56,71% sunt de sex feminin, iar cei cu vârsta între 11 și 16 ani dețin un procentaj de 13,21%, din care 60,63% sunt de sex feminin. Această tendință derivă din faptul că educația ortodontică nu este la cote foarte inalte, percepția generală fiind aceea că problemele ortodontice pot fi rezolvate numai în perioada în care au erupt toţi dinţii permanenţi, ceea ce este fals.

Perioada de creștere reprezintă faza în care copilul poate fi tratat din punct de vedere ortopedic, adică se poate lucra pe creștere atunci când există un decalaj de creștere la nivelul oaselor feței. Așadar, nu se merge pe corecție dentară, ci pe poziția oaselor unul faţă de celalalt şi faţă de craniu, cât şi crearea de spaţiu necesar erupţiei dinţilor permanenţi.

În cazul fetelor, creșterea rapidă de adolescenţă se termină mai repede, undeva în jurul vârstei de 13 și 15 ani, în timp ce la băieți creșterea se definitivează între 14 și 16 ani. Este importantă perioada ortopedică, deoarece trecând prin această fază se poate scurta sau evita faza de corecţie dentară cu brackeţi, întrucât se face loc dinților permanenți, pentru ca aceștia să crească aproape perfect, stabilitatea pe termen lung fiind una mult mai bună.

Vârsta ideală pentru primul control corect la medicul ortodont este între 5 și 6 ani. Problema frecventă cu care se confruntă copiii între 3 si 11 ani este lipsa de spațiu, întrucât dinții permanenți nu au loc, fiind mai mari decât cei de lapte, aceştia vor ieși fie în față, fie în spatele spațiului, fie strâmbi. Acest lucru poate fi cauzat de respirația incorectă, creșterea insuficientă a maxilarelor, prezența polipilor, a amigdalelor hipertrofice, a obiceiurilor de sugere de deget și de introducere a diverselor obiecte în gură, deformând oasele. O altă cauză poate fi genetica.  40-50% dintre cazurile de lipsă de spațiu sunt ereditare, restul fiind dobândite dintr-o nefuncționare corectă a sistemului respirator, de deglutiție şi a obiceiurilor vicioase.

Apariția dinților permanenți face ca vizita la ortodont să se facă de către copiii între 12 și 16 ani. Părinții consideră că atunci când au crescut toți dinții copilului, se poate apela la medicul ortodont, ceea ce este total eronat. Din păcate, sunt multe cazuri în care nu toți dinții pot fi păstrați și se apelează la extracții, dar sunt și cazuri mai puțin grave, când doar în această perioadă se pot corecta problemele ortodontice, întrucât în perioada de creștere nu este necesară intervenţia ortopedică, însă acest lucru trebuie evaluat de către medicul ortodont.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1211 subiecți.

DailyBusiness
Vortex polar în România! ANM anunță prognoza meteo până pe 9 decembrie 2024
Spynews
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Bzi.ro
Fosta vedetă din România a ajuns fără dinți în gură! Cerșește în Anglia și își reneagă familia!
Fanatik.ro
Wizz Air, surpriză mare pentru români. Se vor putea bucura de acest lucru, la un preț mai mic de 3 euro
Capital.ro
Statul returnează banii. Decizie obligatorie în România. Cine primește banii înapoi de la Guvern
Playtech.ro
Fiica lui Adi Minune, gravidă la două luni de la divorț? Karmen, mesaj direct: „Lăsați-mă să fac ce vreau”
DailyBusiness
Se dau 44.000 de euro GRATIS. Ce dosar trebuie să depui
Adevarul
Semnul demenței care se vede când urci scările. Tendința care ar trebui să dea de gândit
wowbiz.ro
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Spynews
Mihaela Borcea, primele declarații despre cererea în căsătorie! Când are loc nunta și cum arată inelul pe care l-a primit de la Sorin
Spynews
Temperaturile extreme au făcut primele victime în România. Doi bărbați au murit de frig în Harghita
Evz.ro
Filme celebre, scoase de pe Netflix. Decizia e radicală
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Un polițist din Timiș, în vârstă de doar 21 de ani, a decedat la serviciu. Tânărul a fost găsit inconștient în toaleta secției
Cancan.ro
Vedeta care a sărăcit după un mare scandal! Acum locuiește la o fermă unde crește capre și cultivă legume
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Proprietarii de case din România sunt obligați. Trebuie neapărat să ceară personal
StirileBZI
De ce se aprinde becul roșu de la congelator: Care sunt cele mai frecvente cauze și ce poți face
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
VIDEO El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de ani. Care este cauza decesului: „Un om tânăr, muncitor, mereu dornic să înfrunte provocările”
substantial.ro
Noul mecanism de raportare în România vizează conținutul ilegitim de pe rețelele sociale
MediaFlux
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Time Out a numit cele mai neglijate destinații turistice din Europa de vizitat în 2025. Un oraș din România este pe locul 9