Cercetătorii au folosit baze de date a asigurarilor de sănătate din Taiwan pentru a construi un grup de studiu final format din 62.023 de pacienți nou diagnosticați cu Parkinson din anul 2004 până în 2010 și 124.046 de participanți cuprinși într-un grup de control fără nici un caz de Parkinson.
A fost un efort de explicare a aceastei asocieri unei populații din Asia de Est, deoarece cea mai mare parte din cercetarea prealabila a fost efectuată în rândul populațiilor din Vest, precizează sursa citată.
Citeşte şi Factori care duc la îmbolnăvirea de cancer
„Pe baza acestui studiu la nivel național cu privire la asocierea dintre boala Parkinson și riscul de cancer, putem concluziona ca Parkinsonul este un factor de risc pentru cancer în Taiwan„, a declarat Pan-Chyr Yang de la National Taiwan University College of Medicine, Taipei.
În acest studiu, numai cancerul de sân, cel ovarian și cel tiroidian nu sunt asociate cu boala Parkinson, este concluzia cercetătorilor.
Însă Parkinsonul a apărut asociat (prin rate crescute ale hazardului) cu 16 alte tipuri de cancer, inclusiv cu tumori maligne cerebrale, cancere ale tractului gastrointestinal, cancere pulmonare, unele forme de cancer hormonal, cancere ale tractului urinar, limfom/ leucemie, melanom și alte tipuri de cancer de piele.
Specialiștii au declarat că sunt necesare studii suplimentare pentru a clarifica dacă constatările lor pot fi aplicate și altor populații din Asia de Est.
„Cele mai izbitoare diferențe între studiul nostru și cele anterioare, efectuate pe populații din Vest, sugerează importanța etnicității și expunerile de mediu în patogeneza bolii„, a precizat Yang, citat de economictimes.indiatimes.com.
Citeşte şi Cele mai mari mituri despre cancer