Malaria rezistentă la tratamentele standard s-ar putea extinde pe alte continente

Formele de paludism (malarie) rezistente la tratamentele standard, deja în plină expansiune în Asia de sud-est, s-ar putea extinde și pe continentul african și ar putea pune în pericol șansele de eradicare a bolii, potrivit unui studiu publicat marți în revista 'Nature Communications', citat de AFP.
Filip Stan
21 oct. 2015, 11:17
Malaria rezistentă la tratamentele standard s-ar putea extinde pe alte continente

Malaria este o boală cauzată de un parazit (Plasmodium falciparum) transmis de țânțari și care afectează aproximativ 200 de milioane de oameni din întreaga lume, mai ales la tropice, și provoacă aproximativ 600.000 de decese în fiecare an, cea mai mare parte în Africa sub-sahariană, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

În prezent, tratamentul standard este cu Artemisinin — dezvoltat de omul de știință chinez Tu Youyou care tocmai a primit Premiul Nobel pentru Medicină — asociat cu alte tratamente anti-malarie, menționează AFP. Dar, în câțiva ani, a apărut rezistența la tratament, în special în Cambodgia și alte țări din Asia de sud-est.

Pentru a determina dacă și Africa ar putea fi amenințată de apariția acestui tip de rezistență, un grup de cercetători a infectat mai multe specii de țânțari cu paraziți rezistenți la Artemisinin proveniți de la pacienți din Cambodgia sau din testele de laborator.

Acești paraziți au infectat fără probleme mai multe specii de țânțari anofeli, între care ‘Anopheles coluzzii’, vectorul principal al malariei din Africa, notează AFP.

Cercetătorii, conduși de Rick Fairhust de la institutul național de alergie și de boli infecțioase (National Institute of Allergy and Infectious Diseases, NIAID) — care depinde de institutul național de sănătate din SUA (National Institutes of Health, NIH) — au descoperit, de asemenea, un fond genetic comun la paraziții rezistenți la Artemisinin permițându-le să infecteze mai multe specii de țânțari ocolind sistemul lor imunitar.

Pentru cercetători, această capacitate ar putea explica dezvoltarea rapidă a malariei rezistente la Artemisinin în Asia de sud-est.

Țânțarii care transportă parazitul rezistă, în plus, tendinței de a pișca în exteriorul locuințelor, limitând poarta de intrare în acțiune a strategiilor de luptă bazate pe plase sau pe pulverizarea de insecticid, notează cercetătorii.

Într-un comunicat care rezumă studiul, ‘Nature Communications’ relevă că acesta „nu demonstrează că țânțarii infectați pot transmite în mod efectiv boala la om”, dar există o „mare probabilitate ca paraziții rezistenți la Artemisinin să se răspândească din Cambodgia până în Africa, ceea ce va reprezenta o provocare semnificativă pentru eradicarea malariei”.

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Rețetă de prăjitură cu cremă fină de iaurt și marmeladă. O vei găti și a doua oară
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, apariție răvășitoare doar în lenjerie! Imagini spectaculoase cu bruneta focoasă!
Fanatik.ro
Ingredientul banal care alungă șoarecii și șobolanii. Este nelipsit din bucătăriile românilor
Capital.ro
Legenda României a murit! Moartea sa a îndurerat întreaga țară. Drum lin, maestre!
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poate avea simultan un angajat. Limita maximă de ore pe care le poate lucra. Prevederile Codului Muncii 2025
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Cinismul înfiorător al armatei lui Putin. Soldați ruși legați de copaci, folosiți ca momeală pentru dronele ucrainenilor
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Deea Maxer, schimbări majore după divorț. Vrea să se mute din blocul în care locuiește și Dinu Maxer. Unde vrea să se stabilească
Spynews
Cum arată Prințesa de Aur la vârsta de 39 de ani. Abia o mai recunoști | FOTO
Evz.ro
Dacia, mari lovituri pe piețele externe. Vânzările sunt de vis
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Videoclipul tulburător cu Andrei Perneș, care s-a viralizat după moartea lui. Internauții au rămas fără cuvinte: „Parcă îți spui povestea...”
Cancan.ro
Nepotul lui Florin Salam, condamnat la 1 an și 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de droguri. Filat doi ani de DIICOT şi prins în flagrant şi-a primit pedeapsa!
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizie finală pentru Călin Georgescu. Hotărârea CCR este definitivă: Nu există nicio cale de atac!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Taxa auto, pregătită pentru 1 ianuarie 2026. Cine sunt șoferii care ar putea plăti 2.000 de lei pe an
NASA se pregătește să lanseze telescopul spațial SPHEREx pentru a cartografia Universul
MediaFlux
Turul doi, ÎNAPOI? DECIZIA privind SOARTA alegerilor prezidențiale
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un pod care a stat închis 33 de ani va fi redeschis pentru traficul feroviar