Pe 25 decembrie, în ziua de Crăciun, s-au împlinit 28 de ani de la executarea lui Nicolae Ceauşescu şi a soţiei sale, Elena Ceauşescu. Unii îi comemorează, alţii îşi aduc aminte cu bucurie de ziua în care România a scăpat de sub dictatura celor doi.
Clădirea fostei unităţi militare de la Gara Târgovişte, unde au fost împuşcaţi soţii Ceauşescu, va fi mall. Cristian Stan, primarul Târgoviştei, anunţă că pe terenul fostei unităţi militare va fi construit un mall, prezentând şi macheta clădirii.
„Construcţia va avea o suprafaţă desfăşurată de aproximativ 70.000 mp, urmând să asigure şi câteva sute de noi locuri de muncă”, explică edilul.
Comisia de evaluare a declarat câştigătoare oferta companiei P.K. GRIZZLY SRL, cu o sumă anuală de plată de 477.866 lei (aproximativ 100.000 de euro) pentru terenul respectiv.
Societatea e membră a grupului de firme Prime Kapital, cu experienţă în domeniul dezvoltării acestui tip de investiţii (50 de centre comerciale), având şi cinci proiecte internaţionale (două în Bulgaria, două în Slovenia şi unul în Polonia).
Potrivit click.ro, perioada de execuţie e de doi ani, iar bugetul estimat pentru realizarea investiţiei e de 227 milioane lei (fără TVA).
Terenul şi clădirile fostei unităţi militare din zona Gării Târgovişte sunt acum în administrarea Consiliului Judeţean Dâmboviţa, care a întocmit un plan urbanistic al zonei în care se regăsesc stadionul, un parc şi alte construcţii.
Citeşte şi: Moştenitorul secret al lui Nicolae Ceauşescu, singura imagine cu nepotul dictatorului
În decembrie 1989, paraşutistul Ionel Boeru s-a oferit voluntar pentru o misiune misterioasă. Ajuns la Târgovişte, acesta a descoperit că fusese adus pentru execuţia dictatorului român. De Crăciun, el a asigurat paza la procesul-spectacol melodramatic al cuplului, i-a escortat afară, în timp ce Ceauşescu cânta Internaţionala, iar mai puţin stăpână pe sine soţia sa ţipa expresii obscene la adresa unui sergent batjocoritor, i-a aliniat în faţa unui zid şi i-a mitraliat cu gloanţe de Kalaşnikov.
Totul s-a întâmplat atât de rapid, încât un jurnalist militar care a înregistrat video procesul a apucat să filmeze doar ultima rafală de gloanţe şi cadavrele deja căzute la pământ. Însă aceste câteva secunde i-au umbrit toată viaţa paraşutistului, scrie The Guardian.
„Sunt două vieţi pe care le-am curmat. Este mare lucru. În război este ok, însă când omori oameni neînarmaţi este mai greu. Nu aş dori acest lucru nimănui, chiar dacă treaba mea este să omor oameni„, a spus Boeru într-un interviu pentru The Guardian.
Boeru crede că gloanţele sale i-au ucis pe Ceauşeşti, pentru că, atunci când a început să tragă, unul dintre cei trei membri ai plutonului de execuţie a rămas „paralizat” timp de câteva secunde, iar al doilea a uitat să-şi pună arma pe automat, trăgând doar câteva focuri, pe rând.
Cuplul Ceauşescu, „încă foarte îndrăgostit”, a cerut să moară împreună, ca o sfidare faţă de sentinţă, care prevedea execuţia separat. El le-a acordat ultima dorinţă şi se consolează că i-a ucis înainte să-şi piardă controlul.
Atunci în vârstă de 31 de ani, astăzi bunic, căpitanul nu are regrete că a pus capăt definitiv regimului lui Ceauşescu, marcat de frică, sărăcie şi lipsuri.
„I-am împuşcat foarte repede, simt că i-am ajutat să moară cu demnitate. Soldaţii plângeau de fericire, oameni despre care anterior ai fi crezut că susţin în întregime regimul izbucneau de emoţie„, a mai spus Boeru în interviul acordat jurnaliştilor britanici.
La zborul înapoi de la locul procesului, elicopterul era înţesat cu procurori, judecători şi gradaţi de rang înalt, comentează publicaţia.
„Nu era loc în elicopter, aşa că Cîrlan a fost nevoit să stea pe cadavre, iar el este cel mai traumatizat. Toată lumea voia să fie în locul nostru atunci. Acum nu mai vrea nimeni”, spune Boeru.
Într-un interviu mai vechi acordat lui Marius Tucă, militarul Ionel Boeru recunoaşte că s-a întrebat dacă va fi în stare să ducă la capăt misiunea dificilă încredinţată, mai ales că, atunci, simţea că Ceauşescu nu are parte de un proces corect.
„Să ştii că şi eu m-am gândit dacă sunt în stare, tot timpul, dacă îţi aduci aminte, mă ştergeam de transpiraţie. Asta era, mă gândeam „sunt în stare să fac treaba asta?”. Noi am ştiut că vor fi împuşcaţi înainte de proces, asta este un lucru clar, dar a avut loc un proces despre care nu pot să spun că a fost corect sau incorect, acum pot să spun că a fost incorect, dar atunci a fost foarte corect„, declara Boeru.
Dorin Cârlan, un alt paraşutist care a făcut parte din plutonul de execuţie al soţilor Ceauşescu, a vorbit în exclusivitate pentru România TV despre acele clipe. Memorabilă rămâne demnitatea dictatorului în faţa morţii, care a avut puterea să-şi privească călăii în ochi.
„I-au legat fedeleş, cred că n-a durat un minut…s-a opus un pic el, până s-a dus un coleg de-al meu, a zis: „Tovarăşe, am primit ordin să vă leg, mâinile la spate”. Ea s-a lamentat: „V-am crescut, v-am făcut mari, acum ne omorâţi ca pe nişte criminali”. Nu mai aveau putere să meargă, iniţial ei au crezut că merg la elicopter, după care tovarăşul s-a uitat în ochii mei preţ de câteva secunde şi l-am văzut pe Ceauşescu uman. I-au dat lacrimile. Către zid a fost foarte bun, nu ştiu pe câţi dintre noi în faţa morţii îi loveşte demnitatea şi onoarea să meargă la moarte ca el. Toţi trei am tras la unison, după care au mai tras şi ceilalţi colegi ai noştri, ei au căzut foarte repede la pământ„, a declarat Dorin Cârlan.