Vasilica Mihăilă susține că situația ei este una fără speranță, ba chiar a intrat în greva foamei pentru a atrage atenția asupra fenomenului foarte grav numit „alientare parentală”. Acesta se traduce prin încercarea unuia dintre părinți de a-i face pe copii să îl urască pe celălalt părinte.
În ultimii trei ani, femeia a încercat să se despartă de soțul său, fiind în proces de divorț, proces care a ajuns la nu mai puțin de 23 de termene în instanță. Totuși, ea are o sentință definitivă de custodie totală a celor trei copii, dar care nu poate fi pusă în aplicare. Pentru că a vrut să își vadă copiii, Vasilica Mihăilă a fost chiar și încîtușată de polițiști și audiată mai multe ore. Până când procesul de divorț nu se va definitiva, tatăl celor mici nu o lasă pe femeie să își vadă copiii.
„Avem hotărâri judecătorești care nu pot fi puse în aplicare. Avem o lege care este blocată de Comisia Juridică, care definește alienarea parentală și care ar putea sancționa abuzatorii. În cazul meu este vorba despre trei copii care îmi sunt încreidnțați prin hotărâre judecătorească. Fostul meu soț are 5 minute progam de vizită, însă, în realitate, copiii sunt doar la el”, a explicat Vasilica Mihăilă potrivit dcnews.ro.
Femeia din Iași a decis să apeleze la o măsură extremă. Începând din această dimineață, ea a intrat în greva foamei, începându-și demersul la București, în Parcul Izvor, în speranța că autoritățile care până acum nu i-au dat câștig de cauză o vor auzi.
„Sunt foarte hotărâtă. Sunt trei ani de când bat la ușa tuturor instituțiilor de la București dar sunt plimbată de la Ana la Caiafa. Am pictat special pentru acets eveniment un tablou, care conturează modul în care acționează sau nu acționează instituțiile statului. Sunt ca moarte, surde și oarbe. Ele nu văd, nu aud! Eu nu sunt singura în caeastă situație. Pentru mine este exagerat de frustrant. Locuim la un kilometru, dar este inadmisibil ca un copil să fie rupt total de celălalt părinte. Divorțul este între adulți, nu între copii. Și autoritățile statului nu respectă drepturile copilului și ale mele ca cetățean al României”, a mai spus Vasilica pentru sursa citată.
Fenomenul alienării parentale este mai grav și mai răspândit decât s-ar crede, însă autoritățile nu pot face nimic în acest sens, deși abuzatori sunt peste tot. Acest comportament toxic are efecte negative atât asupra relației copilului cu ambii părinți, cât și asupra propriei dezvoltări emoționale și prohologice.