Femeia acuzată că și-a răpit copilul născut în Canada s-a prezentat marți la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde s-a judecat cererea autorităților canadiene de extrădare. Ana Maria Nedelcu a anunțat că a cerut sprijinul premierului Dacian Cioloș pentru a interveni pe cale diplomatică în favoarea sa.
„Am depus un memoriu și la primul ministru, pentru că am aflat că acesta merge într-o vizită diplomatică în Canada luna aceasta. Și pe această cale am solicitat sprijinul, atât pentru mine, cât și pentru copilul meu, care și el este în pericol de a fi returnat într-o viață de abuz în Canada”, a declarat femeia, potrivit Agerpres.
Pe de altă parte, în sala de judecată, Ana Maria Nedelcu i-a implorat pe judecători să nu o extrădeze în Canada și le-a cerut să îi îngăduie să își crească copiii în România.
Pe 24 mai, Curtea de Apel București a admis cererea de extrădare formulată de autoritățile judiciare canadiene în cazul Anei Maria Nedelcu, acuzată că și-a răpit copilul născut în Canada și l-a adus în România. Decizia a fost luată de judecătorul Adrian Podar, cel care de altfel a și arestat-o pe femeie pe 13 aprilie, aceasta fiind eliberată apoi după o săptămână.
Procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București au atacat decizia Curții de Apel București, arătând că nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege pentru admiterea cererii de extrădare, raportat la infracțiunea corespondentă din legislația penală română.
Autoritățile canadiene au trimis în România o cerere de extrădare formulată pentru Ana Maria Nedelcu, urmărită penal în Canada pentru săvârșirea infracțiunii de răpire cu încălcarea unui ordin de custodie, faptă prevăzută de art. 281 alin. 1 din Codul penal canadian, pedepsită cu închisoare de până la 10 ani.
În documentele transmise de statul canadian a fost descrisă fapta săvârșită de Ana Maria Nedelcu, constând în aceea că, în 2014, aceasta a plecat în România împreună cu copilul său minor, încălcând ordinul de custodie emis de o instanță canadiană, ordin prin care drepturile părintești privindu-l pe minor erau exercitate de ambii părinți.
Ana Maria Nedelcu susține că, în anul 2001, a emigrat în Canada și s-a stabilit în Montreal, iar în 2009 l-a cunoscut pe Maximo Sierra Munoz, de origine dominicană, cei doi având un băiețel pe nume Anthony. Ea mai spune că s-a despărțit de bărbat înainte de a naște, deoarece acesta nu avea un loc de muncă, era violent și o bătea. În 2013, Ana Maria Nedelcu susține că a primit o ofertă de muncă în Toronto, astfel încât a decis să se mute din Montreal. Maximo Sierra Munoz a obținut în instanță tutela comună, iar peste un an femeia a decis să plece în România, după ce copilul i-a relatat că a fost lovit în mai multe rânduri de tatăl lui.