Mama fetei a spus că eleva a suferit un șoc când și-a văzut nota inițială de la Evaluarea Națională.
Maria Alexia este absolventă a Şcolii nr. 28 din Galaţi, una dintre unităţile de învăţământ de elită din oraş. Ea a primit nota 3 la Matematică, la Evaluarea Naţională, iar după contestaţie a primit cu cinci puncte mai mult, ajungând astfel la 8,25. La Limba şi literatura română a primit nota 8,90.
„Fetiţa mea a fost mereu un copil de 9 şi 10, cuminte, bun, muncitor, care nu a pus niciodată probleme. De asta şocul a fost, probabil, şi mai mare. Când a ieşit din examen, ştia cu aproximaţie ce notă va obţine. S-a consultat şi cu doamna profesoară de matematică. Ştia unde a greşit, nu s-a aşteptat să primească nota 3. Am fost şocaţi, am simţit că ne fuge pămânul de sub picioare. Iniţial am crezut că am băgat alt cod, am repetat de mai multe ori operaţiunea. Fetiţei nu îi venea să creadă. Doar afirma: asta nu e nota mea, asta nu e nota. A fost o traumă. Şocul şi emoţiile au fost foarte mari”, povesteşte Roxana Necula, mama elevei.
După contestație, media generală de la examen a elevei a crescut de la 5,95 la 8,57. „Am depus contestaţie. Noi eram conştienţi că era o greşeală, o eroare, însă trebuia să avem şi dovada. Ar fi trebuit să ne bucurăm, nu să trecem prin asfel de emoţii şi să aşteptăm şase zile rezultatul contestaţiei. La nivel naţional, înţeleg că este cea mai mare diferenţă semnalată. Cei care au făcut această eroare ar trebui daţi afară din învăţământ, nu ar mai trebui să fie lăsaţi să profeseze. Ar putea face astfel de erori şi la clasă”, ne-a mărturisit mama fetiţei.
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi au sesizat Comisia naţională de la Evaluarea Națională, care va stabili cum vor fi sancţionaţi profesori evaluatori. Ei sunt din judeţul Vrancea.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus că se vor lua măsuri pentru ca astfel de situații să nu se mai repete.
„Este o problemă pe care o avem în atenţie şi vom lua în cel mai scurt timp şi măsurile care se impun. Aceste diferenţe subiective au fost tot timpul anului, anul acesta au fost mai puţine decât în alt an. Pentru prima oară structura subiectelor a fost pe modelul PISA şi au fost punctaje detaliate,” a declarat Sorin Cîmpeanu.