Cererea de instituire a tutelei, formulată de Emilia Ghinescu, a fost înregistrată la Judecătoria Piteşti, data recomandată pentru începerea procesului fiind 15 iulie, conform informaţiilor postate pe portalul instanţelor de judecată din Argeş.
„Am depus o cerere prin care familia Ghinescu, bunica maternă şi cu unchiul, solicită instituirea tutelei cu privire la micuţul Patrick. Codul civil prevede o astfel de instituţie, cea a tutelei, în situaţia în care copilul este lipsit de ocrotire părintească, aşa cum este în situaţia dată, mama decedată iar tatăl condamnat definitiv”, a declarat avocata Crina Radu, care o reprezintă pe Emilia Ghinescu.
Un al motiv pentru care a fost formulată solicitarea îl reprezintă protejarea intereselor materiale ale minorului, ca unic moştenitor al Elodiei Ghinescu.
„Măsura vine să-l ocrotească atât pe copil, ca persoană, cât şi bunurile sale. (…) Pe perioada celor şapte ani de zile, familia Ghinescu a încercat să-i protejeze, să-i conserve bunurile pe care Elodia le-a lăsat şi de care copilul ar fi trebuit să beneficieze. Cristian Cioacă, împreună cu familia lui, a încercat să înstrăineze bunurile care ar fi trebuit să intre în masa succesorală după Elodia, al cărei unic moştenitor este micuţul Patrick”, a explicat avocata, care s-a arătat optimistă în privinţa şanselor de a obţine câştig de cauză în instanţă.
Printr-o decizie a Judecătoriei Piteşti din 11 decembrie 2012, fiul minor al lui Cristian Cioacă şi al Elodiei Ghinescu a fost încredinţat provizoriu surorii tatălui, Ana Maria Ene. Măsura a fost dispusă după arestarea preventivă a lui Cioacă în dosarul privind uciderea soţiei sale, Elodia Ghinescu.
Pe 24 martie 2013, Comisia pentru Protecţia Copilului din cadrul Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş a hotărât că minorul, atunci în vârstă de opt ani, va locui în continuare în familia Anei Maria Ene.
Cristian Cioacă se află la Penitenciarul Colibaşi din data de 18 iunie, când Curtea de Apel Piteşti l-a condamnat la 15 ani şi 8 luni de închisoare cu executare şi cinci ani interzicerea unor drepturi în dosarul în care a fost judecat pentru uciderea soţiei sale, avocata Elodia Ghinescu, sentinţa fiind una definitivă.
Curtea de Apel la condamnat pe inculpat, conform prevederilor noului Cod penal, la 15 ani de închisoare şi cinci ani interzicerea unor drepturi pentru lovituri cauzatoare de moarte şi la doi ani de închisoare pentru profanare de cadavre. Pedepsele au fost contopite, Cioacă urmând să execute pedeapsa cea mai mare, de 15 ani, la care se adaugă un spor de opt luni de închisoare.
În plus, instanţa a dispus majorarea daunelor morale pe care inculpatul trebuie să le achite fiului minor, dar şi mamei, fratelui şi fiului Elodiei Ghinescu, părţilor civile în dosar.
„Majorează despăgubirile civile reprezentând daune morale acordate părţilor civile (…) de la 100.000 euro la 150.000 euro pentru partea civilă Ghinescu Emilia, de la 50.000 euro la 100.000 euro pentru partea civilă Ghinescu Robert Constantin. Majorează despăgubirile civile reprezentând daune morale acordate părţii civile Cioacă Patrick-Matei de la 100.000 euro la 130.000 euro şi stabileşte ca prestaţia periodică lunară acordată acesteia să fie achitată de inculpat până la împlinirea de către partea civilă a vârstei majoratului, iar după această dată până la finalizarea studiilor, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 25 de ani”, se arată în sentinţă.