Comuna Bolintin Deal este îndoliată în urma cumplitei tragedii a familiei Şerban: moartea „îngeraşului” lor, Ioana. Fetiţa, în vârstă de 4 ani, a murit după ce a fost plimbată timp de câteva zile între spitale. De la Spitalul Grigore Alexandrescu a fost trimisă la Institutul Matei Balş, însă nu a fost internată din lipsă de locuri. Aşa a ajuns la Spitalul Alfred Rusescu, spitalul care trebuia să o ajute, dar care i-a curmat viaţa. Acolo, fetiţa a primit un tratament cu antibiotice însă, pe neaşteptate, a intrat în stop cardio-respirator.
„Fetiţa mea a murit din cauza neglijenţei medicilor care nu i-au administrat ceva ca fetiţa mea să trăiască. Avea doar patru anişori. I-au luat viaţa. De ce? Din neglijenţă”, spune deznădăjduit tatăl, Marian Şerban.
Mama fetiţei susţine însă că asistenta a plecat din cameră, în loc să îi ajute fetiţa şi să îi acorde primul ajutor. Disperată, femeia, ramasă singură, şi-a luat fetiţa în braţe şi a încercat să ajungă la Terapie Intensivă, dar era deja mult prea târziu… inima copilei nu mai bătea.
„Cu zile a murit! De la o injecţie! Atât! După câteva secunde, fata mea a murit. Atât a durat… câteva secunde. Eu deja o dusesem la terapie intensivă, dar era moartă”, sunt cuvintele sfâşietoare pe care mama, Mădălina, le rosteşte privind în gol, undeva departe, unde e acum fetiţa ei.
Cu faţa împietrită de durere, tatăl copilei abia îşi mai găseşte cuvintele şi, printre lacrimi, spune că nu mai vrea decât să se facă dreptate.
„Ioana era un copil foarte cuminte, o iubea toată lumea… Dacă aşa a vrut, aşa s-a întâmplat. Nu poate să mi-o mai aducă nimeni… Măcar să se facă dreptate… Cine a greşit să plătească”, spune bărbatul, care a fost plecat la muncă în Germania pentru a-şi putea întreţine familia.
Părinţii micuţei Ioana vor afla abia peste cel puţin 30-45 de zile cauza morţii îngeraşului lor. A spus-o la România TV, în emisiunea Ultima oră, prof. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România: „S-a demarat o anchetă, dar înainte trebuie stabilit diagnosticul. Este un caz dificil pentru că necropsia iniţială nu a stabilit cauza morţii. Urmează analizele în detaliu. La investigaţiile care trebuie făcute, examenele mai durează cel puţin 30-45 de zile. Există astfel de cazuri dificile, în care dacă medicina medico-legală nu poate să identifice cauza morţii, vă daţi seama cât de greu este pentru medicul curant să pună un diagnostic„.
Astărăstoae a comentat şi faptul că timp de trei zile în niciunul dintre spitalele în care a fost internată Ioana, nu i s-au făcut analize de sânge amănunţite pentru stabilirea diagnosticului, care a oscilat între otită şi roşu în gât: „În sistemul sanitar românesc sunt spitale care pot să facă doar analize uzuale – nu ştiu ce s-a întâmplat aici -, care nu puteau să stabilească diagnosticul”.
Preşedintele Colegiului Medicilor spune că este puţin probabil ca medicamentul administrat Ioanei, Prefalgan, pe bază de paracetamol, să fi provocat decesul, cu toate că este de acord că acesta ar trebui retras de pe piaţă.
„Am mari îndoieli, foarte mari îndoieli că acel medicament a declanşat această reacţie, judecând după elementele de la necropsie. Acest medicament trebuie să fie retras de pe piaţă. La cazul în speţă nu s-au descoperit reacţiile produse de acest medicament la necropsie. Modul cum a fost administrat medicamentul va face obiectul anchetei privind activitatea medicului”, a explicat Vasile Astărăstoae.
Până la stabilirea exactă a cauzei morţii, asistenta pe care părinţii o consideră vinovată de cele întâmplate va continua să profeseze, în baza prezumţiei de nevinovăţie. O decizie în privina ei poate lua doar Ordinul Asistentelor.