Tribunalul Bucureşti a dezbătut vineri recursul făcut de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) împotriva deciziei Judecătoriei Sectorului 5 prin care această instanţă a respins solicitarea de emitere a unui mandat de arestare preventivă pe numele Olgăi Dogaru – mama lui Radu Dogaru, unul dintre suspecţii furtului de tablouri.
Avocatul femeii, Bogdan Cimbru, a arătat, cu acest prilej, că procurorii DIICOT au „remodelat înfăţişarea oraşului Măcin”, în sensul că au provocat daune în acţiunile lor de căutare a operelor de artă furate.
La rândul său, Olga Dogaru a declarat că faţă de ea s-a luat o măsură preventivă respectiv cea de a nu părăsi ţara, că a respectat şi va respecta toate condiţiile ce îi sunt impuse prin această obligaţie şi că are o mamă în vârstă de 85 de ani pe care trebuie s-o îngrijească, însă nu poate, din cauza acestei măsuri.
În final, judecătorii Tribunalului Bucureşti au decis să emită mandat de arestare pe numele femeii.
În 2 martie, Judecătoria Sectorului 5 a respins cererea procurorilor de arestare preventivă a Olgăi Dogaru, dispunând însă obligaţia ca aceasta să nu părăsească ţara timp de 30 de zile. De asemenea, instanţa a hotărât ca Olgăi Dogaru să îi fie ridicat paşaportul, iar dacă nu deţine un astfel de document, să nu-i fie eliberat unul.
Anterior, Olga Dogaru fusese reţinută de procurori pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, în urma unor percheziţii în localitatea tulceană Carcaliu, unde locuiesc rude ale suspecţilor în cazul furtului de tablouri de la muzeul Kunsthal din Rotterdam. La percheziţii, anchetatorii au găsit patru arme de vânătoare care ar aparţine suspecţilor.
În 5 martie, procurorii DIICOT şi poliţiştii au descins şi în localitatea Măcin, judeţul Tulcea, unde au făcut percheziţii la casa tinerei arestate în Olanda şi la alte locuinţe, fiind căutate probe pentru găsirea tablourilor furate, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.