Mama Marinei, fata lovită pe trecerea de pietoni de poliţistul din Capitală, apel la ministrul Educaţiei. Femeia spune că fiica ei nu se poate întoarce, încă, la școală, dar că dacă ar face ore online alături de colegii și de profesorii ei ar ajuta-o foarte mult în recuperare.
merge în cârje şi face recuperare, însă spune că nu se poate descurca încă singură în clasă.
La două luni de la accidentul provocat de poliţistul din Capitală, în urma căruia micuţa Raisa a murit, Marina merge în cârje şi face recuperare. Îi este destul de greu, iar mama sa spune că aceasta nu poate merge încă la şcoală, însă face un apel la ministrul Educaţiei să o lase să facă ore online.
“Face kinetoterapie pentru a învăța să meargă din nou. Mușchiul este atrofiat pentru că a stat în pat atâta timp. A stat o lună cu tot piciorul în ghips, apoi încă 3 săptămâni de la genunchi. Merge în cârje pentru că nu are voie să calce pe picior. Medicul nu i-a dat o perspectivă când va putea reveni la școală, dar ne-a spus că nu își va reveni complet nici în următoarea lună. Piciorul i-a fost scos din ghips acum 2 săptămâni, i-au scos broșele metalice, dar e cale lunga de recuperare. Nu face școală de 2 luni.
Sper și îmi doresc din tot sufletul ca domnul ministru să modifice ordinul, așa încât și copiii care au un accident și au o intervenție chirugicală la picior și nu se pot deplasa, să poată face ore online, dacă tot s-a mers pe varianta online 2 ani de zile în pandemie. Școala e dotată cu tablete și tot ce trebuie.
Am depus o cerere ca și părinte către doamna director ca să o accepte la orele online, am atașez dosarul medical. Deocamdată nu am primit nici un răspuns, dar am înțeles că nu există cadrul legal.
Eu aș face efortul să o duc la școală, dar încă merge în cârje, ar însemna să îi găsesc pe cineva care să o însoțească mereu și să o ajute. Nu poate să se descurce singură. Nu cred că e cazul, din moment ce învățământul e gratuit. Dacă există posibilitatea pentru copiii bolnavi cronic să nu vină la școală și să învețe online, de ce nu se poate și pentru fata mea în această situație dificilă?
În urma traumei accidentului, de 2 luni încercăm să o aducem la normal, și-a pierdut prietena, a trecut printr-un șoc în accident, la spital, recuperarea a fost grea, acum are constant nevoie de ajutor, mai primește și o palmă de la sistemul de învățământ, nedându-i posibilitatea să învețe cu profesorii ei acasă.
Mă doare sufletul ca mamă, când mă întreabă ea de ce nu poate merge la școală. I-am spus că poate domnul ministru nu și-a dat seama că mai există astfel de situații. Ea nu poate urca treptele până la etajul 1, la școală copiii se împing, se joacă, și din neatenție se poate răni și o luăm de la capăt. Mă gândesc serios să fac o sesizare către domnul ministru”, mai spune mama Marinei, care a subliniat cât de mult își dorește la școală fiica ei. “Îi place școala, pe semestrul I a luat bursă de merit. A trecut prin atâtea, accidentul, pierderea prietenei, se simte neputincioasă, merge la psiholog săptămânal – ce ține de noi facem, dar dacă tot vin lovituri peste lovituri nu știu ce randament vor mai da aceste ore de consiliere pentru că încearcă să se vindece de una și o lovește, alta”, a povestit mama fetei, potrivit Edupedu.ro.
Radu Szekely, consilierul ministrului Educaţiei, spune că spune că în prezent nu există o bază legală care să-i permită fetei să urmeze cursuri online.
“Noi nu avem baza legală ca să putem spune că această fată poate urma cursuri online, pentru că legea spune clar că frecventarea orelor trebuie să fie fizică. În starea de alertă și de urgență s-au făcut modificări pentru că situația o impunea. Fata poate urma școala online doar dacă în clasa ei sunt deja copii care au boli cronice și fac ore online, așa s-ar putea și ea alătura lor. Noi nu putem cere școlii să o lase doar pe ea să facă ore online, pentru că legea nu permite acest lucru,” spune consilierul ministrului Educației pentru sursa citată mai sus.
Potrivit unui ordin de ministru, după ridicarea stării de alertă, doar elevii cu afecţiuni cronice, are sunt supuși riscului de Covid-19, mai pot învăța în sistem hibrid până la finalul anului școlar 2021-2022.
Reamintim că pe 13 ianuarie 2022, Marina şi Raisa au fost lovite de un poliţist din Capitală chiar pe trecerea de pietoni. În urma impactului, Raisa a murit pe loc, iar Marina a ajuns la spital cu fractură de gambă și contuzie abdominală.
Potrivit procurorilor, poliţistul nu se afla în misiune şi avea pornite doar semnalele luminoase. Bărbatul a fost plasat sub control judiciar.