Tribunalul Cluj a condamnat-o pe Sonia Maria Alb la 23 de ani şi trei luni de închisoare pentru violenţă în familie sub forma omorului calificat, violenţă în familie sub forma lovirii, în modalitatea participaţiei improprii şi relele tratamente aplicate minorului. Hotărârea instanţei, publicată marți, poate fi atacată cu recurs. Femeia se află în arest preventiv din data de 7 iulie 2019, intervalul până la pronunțarea sentinței fiindu-i scăzut din pedeapsa finală. Judecătorii au mai decis confiscarea bucăţilor din coada de mătură folosite de Sonia Alb în bătaia aplicată copilului. Inculpata va trebui să plătească 8.000 de euro Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj respectiv 8.000 de euro Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca.
Sonia Maria Alb a fost arestată preventiv încă din luna iulie 2019, când poliţiştii au constatat că fiul ei de 9 ani, Luca, a fost bătut până la moarte în locuinţa socială în care aceasta locuia cu concubinul şi cu cei trei copii. Copilaşul a fost găsit fără suflare, în 6 iulie, iar necropsia a arătat că moartea micuţului a survenit din cauza loviturilor primite pe 80% din corp. Cearta a început în după-masa zilei de 6 iulie, între Luca, băieţelul omorât, şi fratele lui mai mare. „În loc să intervină între aceştia, din cauza unor probleme invocate de inculpată cu privire la situaţia lui Luca, respectiv că începuse să fure, i-a indicat fiului ei cel mare, C, să îl bată pe L„, se artă în documentul instanţei.
Judecătorul notează că „suspecta a asistat la toată agresiunea fiului celui mare asupra fiului mai mic, mergând în dormitor şi acordându-i în permanenţă susţinerea morală şi permisiunea agresorului de a-şi agresa victima, uşa fiind deschisă. A observat ferocitatea cu care agresorul îşi lovea victima, pe fratele său, acte de violenţă asupra capului, trunchiului şi membrelor, ba chiar l-a şi călcat şi apăsat cu tărie cu picioarele pe tot corpul în timp ce victima era la pământ, rămânând urme de crampoane ale ghetelor de fotbal. Singura acţiune a inculpatei a fost de a-i spune fiului ei agresor să nu îl mai lovească la cap, dar în concret nu a făcut nimic pentru stoparea agresiunii, a rămas pasivă”.
În motivarea judecătorului se arată că Sonia Maria Alb, care a crescut la orfelinat, şi-a obişnuit copiii cu un asemenea comportament barbar: „De altfel, acest comportament al inculpatei era unul obişnuit, potrivit declaraţiei sale, îi mai lovea pe copiii săi, dar de cele mai multe ori îşi punea copiii să se bată între ei, îi încuraja în acest sens, motivând că şi ea, la rândul ei, a fost bătută crescând la casa de copii”. Concubinul a rămas şi acesta pasiv în bucătărie deoarece îi spusese să „îşi vadă de treabă deoarece sunt copiii ei”. Acesta a coborât să ducă punga de gunoi, după care să îşi ia o bere fără alcool şi a lipsit astfel de acasă cel mult jumătate de oră. Când agresiunea a încetat, deoarece victima era grav rănită, inculpata a ajutat-o să se ridice de jos, de-abia putea să meargă, şi au mers în baie unde a udat-o cu apă rece şi i-a pus gheaţă. „Apoi l-a dus pe fiul agresat, ajutându-l să se deplaseze în camera mare, unde l-a aşezat pe jos, pe parchet în faţa uşii. A observat cum începe să devină tot mai rece, dar nu a anunţat echipajele medicale, ba chiar s-a opus la iniţiativa martorului de a apela 112, astfel că martorul a întrerupt primul apel. Martorul a mers şi l-a ridicat de pe podea pe L şi l-a aşezat în pat, observând că devine tot mai rece, după care a apelat 112″, se arată în documentul citat. La faţa locului au sosit echipajele medicale şi cele de poliţie, constatându-se decesul minorului. Cei doi copii ai inculpatei au fost duşi la UPU, unde pe corpul unuia dintre ei s-au descoperit multiple leziuni traumatice.
Necropsia a constatat că moartea băiatului „a fost violentă, fiind cauzată de şocul postraumatic consecutiv leziunilor produse prin lovire cu corpuri dure şi comprimare, pe o suprafaţă de 80% din corp. Leziunile s-au putut produce prin lovire repetată cu corpuri dure, contondente (de ex.: pumn, picior, bâtă), precum şi prin comprimare la nivelul gâtului şi toracelui„. Avocatul femeii a susţinut că „singurul aspect care este favorabil în acest moment inculpatei este modul în care a fost crescută şi educată, la casa copilului şi nu a considerat la momentul respectiv că educaţia aceasta poate să prejudicieze copiilor”. Inculpata şi-a recunoascut fapta, şi-a asumat ceea ce a făcut şi a susţinut că doreşte să meargă în penitenciar.