Medicul Gheorghe Burnei anunţase deja presa că va face o operaţie în premieră, însă implantul pe care l-a utilizat nu era recomandat în cazul bolii asociate pe care o avea fetiţa, amiotrofie spinală, iar doctorul a băgat un şurub în măduva spinării, ceea ce ar fi distrus nervii spinali şi ar fi dus la paralizie.
Cauza decesului a fost însă embolia pulmonară, produsă după ce particule de grăsime din zona operată s-au desprins şi au ajuns în sânge şi apoi în plămâni, scrie Casa Jurnalistului, care precizează că în acest caz este deschis deja un dosar penal. Un alt caz semnalat de presă este cel al unui băiat de 11 ani căruia doctorul Gheorghe Biurnei i-ar fi montat un dispozitiv creat de el, din ciment şi sârmă.
„Implantul pe care l-a folosit nu era recomandat pentru scolioza asociată bolii de care suferea Andreea. Intervenţia i-ar fi lăsat bazinul la fel de strâmb, spun doctori care au avut acces la documentele medicale. Din cauza operaţiei, particule de grăsime din măduvă au migrat în sânge şi fata a murit. În plus, Burnei i-a băgat din greşeală şi un şurub în măduva spinării. «Oricum murea», i-a spus doctorul mamei. În ciuda bolii neuromusculare grave, fata putea să mai trăiască ani sau zeci de ani, spun doctorii. «Asta-i viaţa», i-a spus Burnei. «Eşti tânără, poţi să faci altul»„, scrie Casa Jurnalistului, relatând declaraţiile mamei care şi-a pierdut fetiţa în vârstă de de 8 ani.
Raportul medico-legal vorbeşte despre o operaţie riscantă şi inutilă, raportul risc/beneficiu având „o valoare semnificativ defavorabilă pacientei”. Un doctor de la Marie Curie care cunoaşte bine cazul a spus, însă, direct: „Andreea e un copil care a fost omorât din neglijenţă”.
Un medic legist de la IML a fost şi mai tranşant: „Operaţia este, din toate punctele de vedere, extremă, agresivă, cu foarte multe riscuri. Beneficiul pentru pacient a fost din start zero tăiat în patru”. Legistul a adăugat că operaţia nu a fost doar o „inutilate absolută”, ci şi greşită. Burnei a băgat un şurub în măduva spinării, ceea ce ar fi distrus nervii spinali şi ar fi dus la paralizie.
Andreea suferea de amiotrofie spinală. Intervenţia „nu e recomandată pentru cazuri de amiotrofie spinală, conform literaturii medicale”, scrie Casa Jurnalistului, citându-l pe Alexandru Thiery, medic specializat în chirurgia spinală şi membru în comisia de ortopedie pediatrică din Ministerul Sănătăţii. Implantul Shilla, pe care Burnei l-a utilizat, ar fi rezolvat doar problema coloanei, nu şi pe cea a bazinului înclinat al fetei, care nu s-ar fi putut îndrepta de la sine din cauza bolii neuromusculare. Fără să fixeze şi bazinul, implantul era inutil, spun specialiştii.
Mama fetiţei, Ana Maria Găman, rememorează momentele în care Burnei a decis să-i opereze fiica, faptul că acesta i-a cerut 400 de lei pentru o consultaţie de două minute şi cum i-a cerut să achite şi o parte din preţul implantului, 10 – 11.000 de euro deşi surse din spital susţin că ar fi fost decontat de Casa de Asigurări de Sănătate. Tot ea spune că medicul i-a explicat că este o operaţie complexă, dar că nu ar trebui să existe riscuri.
La o lună după decesul copilului, femeia s-a întors la Bucureşti pentru a cere documentele medicale, ocazie cu care medicul Gheorghe Burnei i-a spus că vinovat este anestezistul, adresându-se apoi femeii, referindu-se la copil: „Ai văzut ce dreaptă era?„. Tot Burnei i-a sugerat să nu meargă mai departe cu dosarul medical.
După moartea fetiţei, Burnei a mai pus încă de două ori implant Shilla. Surse medicale spun că la al treilea pacient s-au găsit şuruburi în tot corpul, scrie Casa Jurnalistului.
Un alt caz, relatat de Digi 24, este cel al unui copil de 11 ani ai cărui părinţi susţin că ar fi fost la un pas să rămână fără un picior, după ce medicul Gheorghe Burnei i-a montat un dispozitiv improvizat din ciment şi sârmă.
Totul a început în 2013, când copilului i s-a făcut rău la şcoală. De la Spitalul Judeţean din Constanţa, a fost trimis la spitalul Marie Curie, unde a fost diagnosticat cu cancer osos. Băiatul a ajuns în grija chirurgului Gheorghe Burnei, care i-ar fi montat la femur un dispozitiv creat de el.
După un an, dispozitivul ar fi crăpat, existând pericolul să îi secţioneze piciorul. Părinţii spun că au dus copilul la o clinică din Italia, unde medicii i-au montat o proteză. Copilul s-a reîntors la şcoală, dar merge doar cu ajutorul cârjelor.
Fundaţia prin care Alexandru a ajuns la o clinică din Italia a trimis în ultimii 5 ani în străinătate peste 50 de copii care mai întâi au trecut prin mâinile chirurgului Burnei, susţine preşedinta fundaţiei, citată de Digi 24.