Fetițele sunt acum internate în secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Copii Cluj, unde sunt îngrijite de o echipă de medici coordonată de un medic plastician. Mama uneia dintre fete a făcut primele declarații și a explicat cum s-au derulat evenimentele.
Femeia spune că toți copiii s-au apropiat de standul unde se desfășura un experiment, ce presupunea amestecarea alcoolului etilic, cu zahăr și bicarbonat. Cei care mânuiau substanțele îi îndemnau pe copii să vină mai aproape, să miroasă eprubeta. Din păcate, în loc să asiste la un fenomen spectaculos, substanțele le-au explodat în față celor două fete, care au avut ghinionul să fie în acel loc.
Citește și: Un bărbat din Cluj a fost amendat cu 8.000 de lei pentru că și-a bătut șeful. De la ce a pornit conflictul
„Toți copiii care au fost acolo prezenți au fost chemați să se apropie și mai tare, deși stăteau deja foarte aproape, ca să simtă mirosul de zahăr ars. Și atunci fetița mai mică, care e mai grav, și-a aplecat capul, prima. Urmau să-și aplece pe rând capetele și ceilalți copii, ca să miroase.
Cineva mi-a spus că în presă apare că ei n-au păstrat distanța. Din contră, nu ni s-a spus de vreo distanță și au fost chemați mai aproape să simtă mirosul, cum să simtă mirosul de la distanță? Au zis haideți, apropiați-vă să simțiți mirosul și atunci fetița asta mai mică și-a băgat capul și i-a explodat în față. I-a luat foc fața și, de la ea, a luat foc și fetița mea, care era lângă.
Și apoi, soțul meu, disperat, a încercat să stingă focul, a încercat să o dezbrace, dar geaca s-a topit efectiv și a venit cineva din mulțime și i-a aruncat o geacă peste față și atunci focul de pe față s-a stins mai repede. Acum, ea are arsuri de gradul doi, unde a apucat domnul ăla din mulțime să arunce geaca și arsuri de gradul trei, unde soțul meu a avut strategia greșită. Din păcate, și el s-a ales cu arsuri grave la mână”, a povestit mama fetiței de 11 ani, pentru Stirimed.ro.
Mai mult, părinții au aflat că experimentul a fost coordonat tot de niște copii, elevi de clasa a 8-a, fără experiență în mânuirea substanțelor periculoase. „Ideea este că a fost ținut experimentul de niște elevi de clasa a 8-a. Știu informația pentru că a fost sunat soțul meu de către organizator să-și ceară scuze și cumva, ca să se disculpe, a zis ca adulții de la chimie, în acel moment, i-au lăsat un pic singuri pe copii. Eu nu am stat să analizez, că sunt tineri, erau acolo toți cu tricouri de eveniment, am crezut că se pricep”, a mai spus mama fetei.
Femeia spune că medicii și toți angajații spitalului se comportă foarte frumos și este recunoscătoare pentru acest lucru. Chiar și ambulanța a venit foarte repede, iar personalul a fost „fantastic” cu fetițele.
„Ambulanța a venit extraordinar de repede. Cineva a insinuat că era acolo. Fals! Nu era acolo. Ambulanța a venit că s-a sunat la 112. Din momentul în care au fost preluate, totul a fost impecabil. Jos pălăria, personalul este fantastic.
Medicii de aici sunt niște îngeri pe pământ. Doamna care a preluat-o a venit în singură ei zi libera ca să facă operația aceasta. Toți, de la doamnele care spală pe jos, asistente și până la medici, toți sunt extraordinari. Ne ajută ne sprijină cu absolut orice, sunt mereu drăguți, chiar dacă mergem peste ei cu o întrebare prostească.
Cu A. vorbesc frumos, au grijă și de partea psihică. Chiar sunt niște îngeri. Noaptea o verifică din 20 în 20 de minute. M-a ajutat foarte mult faptul că ei sunt așa de drăguți și încearca să ne facă să ne simțim ca acasă.
Eu acum mă concentrez pe copil și mi-ar plăcea ca lucrurile să nu rămână așa. Nu știu cine sunt acei organizatori, nici în momentul ăsta nu știu, pentru că nu stau pe net deocamdată. Probabil, după ce o să se încheie toată povestea o să mă interesez. Dar,bineînțeles, suntem în România, cred că se va încerca mușamalizarea, întotdeauna mortul e de vină”, a mai spus mama fetiței.
Medicii spun că fetițele sunt stabile, momentan, și că în spital există resursele necesare îngrijirii persoanelor care au suferit arsuri. „Fetele sunt internate în Spitalul de Copii, în secția de Terapie Intensivă, sunt stabile hemodinamic și urmează tratamentul chirurgical specific arsurilor. Acest tratament chirurgical al arsurilor nu înseamnă doar operații, este o procedură complexă, o întreagă echipă coordonată de medic plastician se ocupă de tratamentul arsurilor”, a declarat dr.Daniela Dreghiciu, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj, potrivit sursei menționate mai sus.