Mămăliga românească în pericol. Românii cultivă sorg în loc de porumb

Specialiştii din agricultură susţin că, în situaţia unui nou an secetos, culturile de porumb riscă din nou să fie afectate, iar culturile noi, cum sunt cele de sorg, se pot dovedi la un moment dat viabile.
Filip Stan
29 mart. 2023, 10:57
Mămăliga românească în pericol. Românii cultivă sorg în loc de porumb

Culturile de porumb din judeţul Buzău încep să fie înlocuite cu cele de sorg, o specie populară în Africa, rezistentă la secetă, cereală cu valori nutriţionale ridicate.

Potrivit specialiştilor din cadrul Direcţiei Agricole Buzău, sorgul a fost adoptat de către fermieri după ce au constatat că plantele rezistă mult mai bine la secetă şi oferă un randament bun din punct de vedere al producţiei la hectar.

„Foarte mult se cultivă sorg. Un înlocuitor de porumb. Este o plantă cu un grad ridicat de proteină, care nu are nevoie de apă multă, se seamănă după 1 mai, îi place căldura şi lumina, din acest motiv rezistă la secetă. Înainte nu era bine valorificată, dar acum înţeleg că are un preţ mai bun ca porumbul”, a declarat directorul Direcţiei Agricole Buzău, Cosmin Florea.

Agricultural Fund, un nou fond de investiții alternative în agricultură. Liviu Arnăutu: „Mergem în categoria investitorilor profesionali şi instituţionali”
El a adăugat că sorgul este o plantă a viitorului, care va câştiga din ce în ce mai mult teren, pe fondul schimbărilor climatice.

„Acum se cultivă în tot judeţul, înainte o puteam regăsi răzleţ, dar acum fermierii o să însămânţeze o suprafaţă mult mai mare. Dacă înainte vorbeam de 100 de hectare, de data asta se va trece de 1.000 de hectare lejer. O să se cultive şi porumb, dar mulţi au testat anul trecut sorg şi au obţinut producţii de două tone la hectar şi la porumb mai nimic. Drept urmare, sunt premise favorabile culturii. Anul acesta este obligatoriu să pui culturi proteice, aşadar va fi un pic mai mozaicată paleta de culturi atât datorită regulilor impuse, cât şi a climei care te face să te adaptezi”, a precizat directorul Direcţiei Agricole Buzău.

Constantin Florea, un fermier din judeţ a ales ca, în acest an, să cultive peste 100 de hectare de teren cu sorg, ţinând cont de faptul că alţi producători au obţinut producţii record.

Vești bune pentru fermierii români! Aceștia pot obține finanțare în tranziția către agricultura regenerativă
„Are alt comportament faţă de secetă, din acest motiv am ales să cultiv în acest an. Din punct de vedere nutritiv este mai bogat în substanţe hrănitoare ca porumbul, ca valoarea nutritivă. Pentru noi, care suntem într-o zonă secetoasă şi cred că şi anul ăsta o să fim afectaţi, e foarte rezistentă la secetă datorită sistemului radicular care îl are bine dezvoltat şi se întinde pe suprafaţă mare în pământ. În condiţii de secetă, anul trecut s-au obţinut între patru şi şapte tone la hectar la alţi producători. Eu voi cultiva pentru primul an în zona Ţinteşti, de lângă municipiul Buzău”, a declarat pentru AGERPRES, Constantin Florea.

Specialiştii din agricultură susţin că, în situaţia unui nou an secetos, culturile de porumb riscă din nou să fie afectate, iar culturile noi, cum sunt cele de sorg, se pot dovedi la un moment dat viabile.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!