Mămăliga sau pâinea îngrașă mai mult? Ce spune medicul nutriționist Tania Fântănă: „Între timp, evoluția ei s-a schimbat dramatic”

Medicul nutriționist Tania Fântână a dezvăluit răspunsul mult așteptat de români la întrebarea "Ce să mănânc: mămăligă sau pâine? Ce mă îngrașă mai puțin?". Ambele au avantaje nutriționale, însă și diferențe, care ne pot aduce kilograme în plus.
Alina Costache
14 nov. 2024, 10:32
Mămăliga sau pâinea îngrașă mai mult? Ce spune medicul nutriționist Tania Fântănă:
Ce avantaje nutriționale are mămăliga

Mămăliga, dar și pâinea sunt foarte bune, însă Tania Fântână spune că trebuie să avem grijă ce punem lângă ele, pentru că pot deveni calorice.

Citește și: Dieta cu mămăligă care ne scapă de 15 kilograme într-o singură lună. Iată ce ar trebui să mănânci la fiecare masă

Cât despre mămăligă, eu cred că toți avem în minte mămăliga pe care o făcea bunica. Aceea pe care o tăia cu ață și care era foarte, foarte vârtoasă. Între timp, evoluția ei ca și textură s-a schimbat dramatic.

Acum nu ne” mai place să mestecăm atât la ea, ci preferăm variantele de mămăligă mult mai moi. Asta e cumva mai bine pentru dietă, pentru că mămăliga moale are mai puțin mălai și, implicit, calorii decât cea tare de odinioară.

Mămăliga a devenit un element esențial în bucătăria românească odată cu introducerea porumbului în Europa, în secolul al XVI-lea, după descoperirea Americilor.

Înainte de aceasta, mămăliga era preparată din mei, dar, cu timpul, făina de porumb a devenit ingredientul de bază, datorită accesibilității și gustului plăcut. La început, mămăliga era consumată de clasele sociale mai sărace, fiind un aliment ieftin și sățios, dar a ajuns să fie apreciată de toate categoriile sociale, devenind simbolul unui stil de viață simplu și autentic.

Mămăliga cu brânză și smântână/iaurt este și o variantă foarte rapidă de mâncare, inclusiv pentru cei mici, care de obicei o adoră. Este și o variantă rapidă de mâncare, mai ales când vii înfrigurat de afară și vrei să mănânci ceva cald, dar care să nu se gătească într-o oră.

Ca masa să fie una completă, având în vedere că mălaiul face parte din grupa carbohidraților, ar trebui să adăugați altă grupă de nutrienți decât aceasta în farfurie. Proteinele și grăsimile ar fi preferatele în această combinație. Brânză cu smântână, așadar, sau ou (are și proteină în albuș și grăsimi în gălbenuș) sau brânză și unt. Dacă e o masă de seară și dacă vă e teamă de caloriile ridicate pe care această combinație alimentară o poate avea, aveți grijă la mărimea porției.

O altă combinație alimentară foarte populară la noi este mămăliga cu pește și mujdei. Cred că cea mai frecvent mâncată masă de către mine în copilărie. Gusturile se îmbină atât de bine, încât să te limitezi la o porție rezonabilă pare un deziderat greu de atins.

O altă combinație populară este mămăliga cu sarmale. Aici, carnea tocată, cu ceva grăsime în exces, de obicei, face ca digestia noastră să fie pusă la grea încercare. Bună, bună, dar dacă mâncăm mai mult de câteva sarmale, o să stăm precum șarpele boa câteva ore bune„, spune nutriționista, potrivit g4food.ro.

Ce avantaje nutriționale are mămăliga

  • Săracă în calorii – Mămăliga simplă, preparată din apă și făină de porumb, este relativ săracă în calorii, fiind potrivită pentru cei care doresc să își mențină greutatea.
  • Bună sursă de carbohidrați complecși – Carbohidrații din mămăligă se digeră mai lent, oferind energie pe termen lung și prevenind fluctuațiile bruște ale glicemiei.
  • Fără gluten – Pentru persoanele cu intoleranță la gluten sau boala celiacă, mămăliga este o alternativă excelentă la alte cereale.
  • Conținut de fibre și antioxidanți – Deși nu are la fel de multe fibre ca alte cereale, porumbul conține antioxidanți care susțin sănătatea organismului și reduc stresul oxidativ.
  • Săruri minerale și vitamine – Mămăliga furnizează mici cantități de vitamine și minerale, cum ar fi vitamina B6, magneziu și fosfor.
  • Mămăliga este mai mult decât un simplu aliment de bază – este o mâncare cu istorie și valoare culturală. Cu numeroase beneficii pentru sănătate și versatilitate în preparare, mămăliga continuă să fie îndrăgită și apreciată. Fie că o preferi moale și cremoasă sau vârtoasă și fermă, mămăliga rămâne o alegere excelentă pentru orice masă, aducând gustul autentic și simplu al bucătăriei tradiționale în farfurie„, a mai precizat Tania Fântână.

DailyBusiness
Codul rutier. Regula pe care șoferii o IGNORĂ în România
Spynews
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Proiectul energetic uriaș făcut de danezi în România. Va fi funcțional începând cu 2025 și va crește producția națională de curent electric
Capital.ro
Teo Trandafir este în doliu, dar nu poate plânge: N-am voie, voi fi exact cum el și-a dorit
Playtech.ro
Cum a apărut Honorius Prigoană la IML Brașov. A șocat pe toată lumea. Cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Taxă nouă la bancomate! Cât va costa să scoți numerar de la ATM
Adevarul
UE intervine în scandalul România-Rusia provocat de recuperarea tezaurului de 91,5 tone de aur
wowbiz.ro
Avem PRIMELE IMAGINI cu locul de veci cumpărat de Silviu Prigoană! Martorii din cimitir spun că ar fi fost înmormântat în mare secret! Așa arată cavoul omului de afaceri: „Pe stânga sunt sicriele și pe dreapta urnele” | EXCLUSIV
Spynews
Cum se face corect manevra Heimlich. Metoda care le poate salva viața oamenilor în câteva secunde
Spynews
Cine este bărbatul misterios care a petrecut timp în vila lui Silviu Prigoană, de când s-a aflat că a murit. Va juca un rol foarte important în ce urmează să se întâmple
Evz.ro
S-a găsit jurnalul privat al Reginei Elisabeta. Suverana avea multe secrete
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Atenționare nowcasting de ceață și formare de ghețuș pe 14 noiembrie! Care sunt cele 5 județe în care se manifestă aceste fenomene
Cancan.ro
Nu au luat 30.000€! Câți bani au primit Nicolai Tand și Sorin Brotnei, de fapt, pentru că au câștigat Asia Express 2024
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Unde a fost îngropată ELODIA. Dan Diaconescu aruncă bomba: La marginea…
StirileBZI
Ce se întâmplă dacă nu plătești la timp întreținerea: Greșeala care te trimite în instanță!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Cum arată CAVOUL lui Prigoană! FOTO EXCLUSIV
substantial.ro
Ministerul Afacerilor Externe avertizează asupra unei greve în sectorul transporturilor aeriene din Franța
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai veche roată? Descoperirea fusurilor de tors din Israel rescrie istoria tehnologiei