VIDEO Mămăliga se vinde şi la dozator. Sărmăluţele rămân tot la restaurant

Mămăligă vândută la dozator, invenția care i-a uimit pe turiști. Ce spun experții în bucătărie despre preparatul care curge printr-o țeavă.
Alina Costache
24 nov. 2024, 11:47
VIDEO Mămăliga se vinde şi la dozator. Sărmăluţele rămân tot la restaurant

Mămăliga nu doar că este înlocuitorul perfect pentru pâine, dar reprezintă un aliment extrem de gustos, pe care mulți îl apreciază. În România, străinii adoră să comande sarmale cu mămăligă la restaurante și mulți spun că n-au mâncat niciodată ceva asemănător.

Un nou model de fast food a fost lansat în Italia. dar fără hamburgeri şi cartofi prăjiţi, ci având mămăliga ca aliment principal. Gătită însă într-un sistem inovativ, nu în tradiţionalul ceaun, ci folosind un aparat care o prepară şi o dozează. Un fel de distribuitor de mamaligă sau mămăligă la dozator, pe sistemul celor pentru lichide, scrie Profit.ro.

Practic, o cuvă în care se adaugă apa, mălaiul şi sarea, care amestecă şi apoi găteşte autonom mămăliga, fără nicio contribuţie din partea personalului. Iar mămăliga iese de o consistenţă mai moale, adică exact cum este mai recomandat. Fapt care permite apoi ca ea să ajungă în farfurie direct dintr-un dozator încorporat.

Practic, o cuvă în care se adaugă apa, mălaiul şi sarea, care amestecă şi apoi găteşte autonom mămăliga, fără nicio contribuţie din partea personalului. Iar mămăliga iese de o consistenţă mai moale, adică exact cum este mai recomandat. Fapt care permite apoi ca ea să ajungă în farfurie direct dintr-un dozator încorporat.

Acum, mămăliga poate fi încercată direct de la dozator, o invenție care își propune să dinamiteze piața HoReCa. Nu vorbim, însă, de România, o asemenea experiență poate fi trăită în altă țară.

Unde se vinde mămăligă la dozator?

Mămăliga se vinde şi la dozator
Conceptul de mămăligă vândută la dozator a fost dezvoltat într-o țară importantă din Europa, iar acolo turiștii se declară chiar încântați de această invenție.

Cât te costă un ou cu mămăligă, brânză și smântână la restaurantul lui Mugur Mihăescu. ”Se poate mai rău”

Mămăliga conține doar apă, mălai și puțină sare, așa că nu este un preparat dificil de făcut. Fiind sățioasă, poate fi servită la numeroase feluri principale, unde înlocuiește cu succes pâinea.

Ca să evite orice risc și situație neplăcută, când poate preparatul nu a ieșit așa cum trebuie, în Italia s-a inventat un aparat – dozator – care servește mămăligă.

Dar, cât de bună este mămăliga la dozator? Chiar dacă nu-i preparată la ceaun, tot are un gust de neuitat, spun ce-i care au mâncat. Aparatul special care o prepară nu doar că știe cum să dozeze cantitățile, dar niciodată nu dă greș, iar rezultatul face toți banii.

Experții în bucătărie dau asigurări că mămăliga la dozator este de-a dreptul perfectă.

Mămăliga sau pâinea îngrașă mai mult? Ce spune medicul nutriționist Tania Fântănă: „Între timp, evoluția ei s-a schimbat dramatic”

Turiștii care comandă de la un fast food stradal primesc la caserole mâncare caldă, iar de la dozator își iau câte o porție de mămăligă, acolo unde combinația o cere. Mulți se bucură că au găsit o o alternativă mai rapidă de a lua masa în oraș.

De ce să mănânci mămăligă ca să scapi de problemele de sănătate. La ce te poate ajuta acest preparat tradițional

Spre exemplu, banala mămăligă e un bun remediu pentru tuse, bronşite, gripă şi eliminarea pietrelor de la bilă.

Iată ce trebuie să faci

  • Pentru dureri în gât și răceală

Trebuie doar să pui pe o tablă încinsă două linguri cu mălai și să faci inhalații cu fumul produs. Apoi, seara, înainte să te culci, trebuie să bei o cană cu terci, mămăligă foarte subțire, care curge, și în care pui o jumătate de linguriță de unt.

Citește și Roşiile cu brânză, mâncarea favorită a românilor pe timp de vară, sunt CONTRAINDICATE. De ce să nu faci aceste asocieri

  • Pentru bronșite, tuse cronică, gripă

Prepari mămăliga ca în mod obișnuit, o lași să se răcească, iar apoi o întinzi pe piept, într-un strat de doi centimetri. O lași acolo timp de 15 minute, apoi o dai la o parte și ștergi locul cu spirt camforat. E foarte eficientă și în zona renală, împotriva nefritelor, dar și în zona subabdominală, împotriva cistitelor.

  • Pentru eliminarea pietrelor de la bilă

O aplici dimineața, la două ore după micul dejun, în zona bilei, cu un prosop înmuiat în ceai fierbinte de mușețel. Compresa trebuie schimbată de 3 – 4 ori, la intervale de 15 minute. După ce ai mâncat o farfurie de griș cu lapte cât mai fierbinte, peste 20 de minute e nevoie să pui o mămăligă fierbinte mare, învelită într-un prosop moale, în zona ficatului. După 15 minute, bea 100 ml de ulei de măsline sau de floarea soarelui, la 37 de grade, și apoi sucul de la o lămâie. Pe timpul nopții se elimină pietrele.

Citește și Cât de multă cafea poți consuma pe zi! Băutura adorată de români care se poate transforma într-un adevărat pericol pentru sănătate

Cum se prepară o porție de mămăligă

Ai nevoie de

  • un litru de apă
  • 350 g mălai
  • o linguriță rasă de sare.

Mod de preparare

  1. Se pune apa la fiert împreună cu sarea, de preferat într-un ceaun de fontă sau un vas cu pereţi groşi.
  2. Când apa clocoteşte, începeţi să turnaţi mălaiul în ploaie, amestecând continuu cu un tel în formă de pară. În acest fel vă asiguraţi că mălaiul nu va face cocoloaşe atunci când ajunge în apa fierbinte.
  3. Când simţiti că mălaiul începe să se umfle şi mămăliga se îngroaşă, daţi focul la minim. Renunțați la telul metalic şi amestecaţi în continuare din când în când cu o lingură de lemn.
  4. Lăsaţi-o să fiarbă cam 10-15 minute în funcţie de cât de „vârtoasă” vreţi să iasă. O veţi simţi la mână. Dacă încă vi se pare prea moale, mai lăsaţi-o câteva minute.
  5. Când e gata, înainte de a o răsturna, presaţi bine cu dosul lingurii pentru ca mămăliga să ia frumos forma rotundă a vasului în care aţi fiert-o. Insistaţi pe margini.
  6. Răsturnaţi mămăliga cu o mişcare rapidă pe un fund gros de lemn sau pe o farfurie întinsă. Dacă fundul vasului a rămas uscat, acoperit doar de o pojghiţă subţire de mălai, înseamnă că aţi făcut o mămăliguţă ca la carte.

DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Spynews
Antena 1 anunță concurenții sezonului 21 Te cunosc de undeva! Artiștii cunoscuți și cei aflați la început de drum promit un show de neratat
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Animalul pe care românii îl cresc cu drag, dar care ajunge pe mesele străinilor. Zeci de mii tone au mers la export anul trecut
Capital.ro
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Ce s-a întâmplat la alegerile prezidențiale din 2024
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Truc genial! Cum să fierbi pasărea de țară perfect în timp record!
Adevarul
Canadian prins la furat în România. Urmărire ca în filme într-un centru comercial din Oradea
wowbiz.ro
Larisa Iordache, pierdere uriașă cu puțin timp înainte să nască! Fosta gimnastă suferă cumplit: „Rămas bun, suflet drag. Am simțit, după multe vizite la medici...”
Spynews
Ramona de la Mireasa, sezonul 10, imagini înduioșătoare alături de fiica ei! Cum s-a afișat fosta concurentă împreună cu Rebeca: „O iubesc” / FOTO
Spynews
Cum încearcă Vlad Pascu să scape de condamnarea de 10 ani de închisoare, după accidentul din 2 Mai. Urmează un nou proces
Evz.ro
Bărbații din viața Simonei Halep. A avut mult ghinion în dragoste
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Atac armat într-o școală din Suedia! Cel puțin 11 persoane au murit. Printre victime s-ar număra și atacatorul
Cancan.ro
Doc și soția lui s-au despărțit după Survivor de la Pro TV. Motivul: A atentat la Bianca Patrichi
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
O lume întreagă e în doliu. Marele lider s-a prăpădit: Un om extraordinar, cu viziune, credință și generozitate
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Două surori gemene, dispărute fără urmă de acasă, au fost găsite în apele reci ale unui râu. Ce s-a întâmplat
substantial.ro
Senatul SUA Confirmă Numirea lui Pam Bondi ca Procuror General
MediaFlux
Se DAU 1.000 de lei PÂNĂ în 2027. Ajutor nesperat la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol