Datorită conținutului redus de calorii, substanțelor nutritive din compoziție și a beneficiilor potențiale pentru sănătate, mămăliga poate face parte dintr-o dietă echilibrată și sanogenă. Se recomandă să fie consumată sub formă integrală, nu degerminată. Păstrarea unor porții moderate și asocierea alimntului cu o varietate de legume reprezintă alte indicații cheie ale specialiștilor.
Câte calorii are mămăliga, cum te poate ajuta să-ți menții geutatea și de ce ar trebui să o incluzi în alimentația ta.
Citește și: Mihaela Bilic, adevărul despre slăbitul cu ciorbă: „Când băgăm în stomac 3 polonice…!”
Mămăliga este un aliment sărac în calorii, atât timă cât este consumată în cantități moderate. Combinată cu alte alimente, precum brânza sau smântâna, conținiutul caloric crește. Iată câte calorii conține mămăliga:
Mămăliga simplă
100 g mămăligă simplă, preparată numai cu apă, conține doar 64 kcal, 14 g carbohidrați (glucide), aproape 2 g proteine, sub 1 g de grăsimi și 1 g de fibre. În general, porția este, însă, ușor mai mare, în jur de 125 g (¾ cană), furnizând 80 kcal și 17 g carbohidrați, arată Healthline.
Pentru menținerea greutății, o femeie normoponderală și activă are nevoie, în medie, de 2000 kcal/zi, iar un bărbat normoponderal și activ, de circa 2500 kcal/zi, arată lucrarea „Calories”.
Cu toate astea, necesarul caloric zilnic diferă de la o persoană la alta, în funcție de diferite aspecte – vârstă, sex, indice de masă corporală, nivel de activitate fizică, patologii prezente, sarcină sau alăptare. Astfel, un aliment cu 80 kcal pe porție este sărac în calorii.
Dacă este preparată cu unt sau ulei, conținutul de calorii crește semnificativ, deoarece grăsimile sunt bogate caloric. Alimentul are un conținut relativ mic de fibre, iar conținutul de proteine și grăsimi este neglijabil. Mămăliga poate fi combinată cu legume din abundență, surse de proteine și grăsimi sănătoase în cantități reduse, pentru a obține un preparat echilibrat.
Mămăligă cu brânză
Numărul caloriilor din mămăliga cu brânză depind de tipul de brânzeturi, deoarece acestea au un conținut variabil de grăsimi. Cele mai calorice brânzeturi sunt cele maturate, tari și semi-tari. Pentru a menține un echilibru în ceea ce privește caloriile, nu adăuga mai mult de 40-50 g brânză tare/semi-tare pe porție. Dacă alegi, în schimb, brânza proaspătă, poți crește cantitatea la 100-150 g:
Dacă pe lângă brânză adăugați și o lingură de smântână cu 20 grăsime, conținutul caloric crește cu încă 20 kcal.
Mămăligă cu iaurt
Mămăliga cu iaurt natural este mai slab calorică decât cea cu brânză și smântână. În schimb, dacă folosești iaurt grecesc, aportul de calorii este similar:
Dacă vrei să slăbești, mămăliga poate fi un aliat de nădejde în acest proces. Există două mecanisme posibile: