Tot mai multe mame cer să revină la muncă mai repede din concediul de creştere a copilului. Statisticile de la Ministerul Muncii arată că numărul celor care au stat mai puţin de un an acasă şi au primit 500 de lei, ajutor pentru încadrarea în muncă, este în creştere de la an la an.
Dacă în luna iulie 2013 erau 178.000 de părinţi în concediu de creştere a copilului, în iulie 2014 erau 174.000. Scăderea cea mai importantă este în rândul celor care stau doi ani de zile acasă. În 2013 erau 133.000 de părinţi, iar în 2014, numărul lor scăzute la 128.000.
Părinţii care se întorc mai repede la muncă din concediul de maternitate nu mai primesc indemnizaţia de creştere a copilului, care este maxim 1.200 de lei, dar primesc în schimb stimulentul de inserţie de 500 de lei, la care se adaugă salariul.
În sprijinul mamelor care vor să rămână mai mult timp cu copilul, ministrul Muncii a anunţat că în Comisia pentru muncă s-a propus un amendament prin care mamele aflate în perioada concediului de îngrijire a copilului pot obţine un venit suplimentar de 3.000 de lei pe an.
„În afară de indemnizaţia de creştere a copilului, care este cuprinsă între 600 şi 3.440 de lei, ele pot obţine un venit suplimentar de 3.000 de lei pe an”, a explicat Rovana Plumb, după şedinţa Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaţilor la care a participat, citată de Agerpres.
Ministrul Muncii a precizat că această măsură are impact bugetar pozitiv.
Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a dat marţi rapoarte de admitere proiectelor de lege care prevăd amnistierea fiscală a mamelor şi pensionarilor care au primit sume necuvenite din cauza unor erori de calcul şi exonerarea de la plata unor sume datorate de bugetari.