Cercetătorii spun că identificarea acestor virusuri, mai ales a celor care se pot răspândi la oameni, ar putea ajuta la prevenirea viitoarelor epidemii, informează BBC.
Echipa estimează că acest lucru va costa peste 6 miliarde de dolari, dar aceasta este o sumă mică comparativ cu cea care ar trebui investită în caz de pandemie. Cercetarea este publicată în revista mBio.
Aproape 70% din virusurile care infectează oamenii, precum HIV, Ebola şi noul Mers, provin de la animale. Pentru a investiga situaţia, cercetătorii din SUA şi Bangladesh au studiat o specie de liliac denumită vulpea zburătoare. Acest animal poartă virusul Nipah, care dacă se răspândeşte printre oameni este mortal.
Studiind 1.897 de mostre colectate de la aceşti lilieci, oamenii de ştiinţă au putut estima câţi alţi patogeni erau purtaţi de animal. Ei au descoperit aproape 60 de tipuri diferite de virusuri, mare parte fiind noi.
Echipa a extrapolat apoi aceast număr la toate mamiferele cunoscute şi au ajuns la concluzia că ar fi cel puţin 320.000 de virusuri care nu au fost încă descoperite.
Pentru a identifica aceste virusuri va fi nevoie, însă, de o investiţie de cel puţin 6 miliarde de dolari, pe parcursul a 10 ani.