Apropiaţii lui Vladimir Putin şi-au înmulţit ameninţările la adresa ţărilor care furnizează arme Ucrainei pe măsură ce Rusia are pierderi tot mai mari pe front şi nicio victorie concludentă înaintea paradei de 9 mai. Liderii statelor care au decis să furnizeze arme Ucrainei ar trebui să fie judecați în calitate de criminali de război, a spus șeful Dumei de Stat din Rusia.
EXCLUSIV George Simion: „România NU trebuie să intervină în războiul din Ucraina. Preşedinţii celor două Camere si-au depasit atributiile de dragul unei vizite la Kiev”
Declarația lui Volodin a fost postată pe un canal de Telegram și a fost preluată de agenția rusească Interfax. „Toți șefii de stat care au luat decizia de a furniza arme s-au pătat pe ei înșiși și trebuie trași la răspundere în calitate de criminali de război”, a spus președintele Dumei de Stat.
El a menționat că liderii țărilor europene care ajută Ucraina, în frunte cu Germania, pot trage popoarele în mari probleme și pot împing lumea către o catastrofă de nedescris.
„Prin furnizarea de arme Ucrainei, ei devin parte din conflict”, a mai spus Vyacheslav Volodin.
Lavrov spune că NATO şi UE au cedat în faţa dominaţiei SUA
Nu a fost singurul care a adus acuzaţii. NATO şi UE au cedat în faţa dominaţiei SUA, afirmă ministrul rus de externe Serghei Lavrov, în opinia căruia toate ţările consideră că nu merită să asculte decât de Washington, relatează DPA, care citează un interviu pentru televiziunea italiană Mediaset, preluat de agenţia oficială rusă de presă TASS.
„NATO şi Uniunea Europeană s-au resemnat cu faptul că ‘stăpânul casei’ este la Washington”, a declarat Lavrov.
„Iar cei de la Washington au decis că lumea trebuie să fie acum monopolară, numai despre asta vorbesc tot timpul”, a adăugat el.
Lavrov a acuzat de asemenea SUA şi Canada că antrenează „subdiviziuni neonaziste” care s-au infiltrat în rândurile armatei ucrainene, făcând referire în special la regimentul Azov, ai cărui membri încă rezistă în uzina de oţel Azovstal din oraşul ucrainean asediat Mariupol.
Există publicaţii „care confirmă că americanii, dar în special canadienii au jucat un rol central în pregătirea de subdiviziuni ultraradicale şi deschis neonaziste pentru Ucraina”, a afirmat şeful diplomaţiei ruse, fără a preciza care sunt publicaţiile la care face referire.
Rusia aşteaptă depunerea armelor în următoarele ore. Putin avertizează Occidentul: „Răspunsul nostru va fi fulgerător”
Lavrov a declarat de asemenea că Rusia nu caută o schimbare de regim în Ucraina şi că războiul declanşat prin invazia sa vrea „să garanteze securitatea populaţiei din est”, potrivit EFE.
„Nu vrem ca (preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski) să se predea, ci să dispună încetarea ostilităţilor. Scopul nostru nu este o schimbare de regim în Ucraina, asta este specialitatea SUA”, a spus ministrul rus de externe, în primul său interviu pentru media europene de la începerea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie.
El a negat din nou că Rusia este autoarea masacrelor din oraşe ucrainene precum Bucea, spunând că soldaţii ruşi au părăsit localitatea la 30 martie, în ciuda unor mărturii care susţin contrariul şi a unor imagini transmise de presă, pe care o critică permanent.
„Nu vreau să intru în detalii în privinţa acestui aspect, deoarece este evident că este un fals, pe care orice observator îl poate observa rapid”, a adăugat ministrul lui Putin.