Această floare, cunoscută și sub denumirea științifică de Lonicera japonica sau caprifoi, este asociată cu puritatea, protecția și binecuvântarea maternă.
Te-ar putea interesa și Ce boli vindecă Mâna Maicii Domnului. Puțini știu adevăratele beneficii ale celei mai miraculoase plante
Povestea spune că, în vremuri de demult, Fecioara Maria, mama lui Iisus Hristos, a căutat adăpost într-o pădure pentru a se ascunde de cei care îi urmăreau pe ea și pe pruncul ei.
Obosită și dorind să-și odihnească copilul, Maica Domnului a găsit un loc liniștit sub o tufă de caprifoi. Ea și-a întins mâna peste florile delicate ale plantei, ca un gest de protecție și binecuvântare.
Se spune că, în acel moment, florile de caprifoi au căpătat un parfum divin, devenind simbolul purității și al protecției materne. De atunci, planta a fost numită „Mâna Maicii Domnului”, ca un omagiu adus acestui gest de dragoste și grijă maternă.
Florile albe și galbene ale plantei sunt văzute ca reprezentând mâna protectoare a Maicii Domnului, întinsă asupra celor care au nevoie de alinare și protecție.
Te-ar putea interesa și Mare atenție la cadourile pe care le oferiți primăvara. Ce flori nu se dau de 1 și 8 martie
Mâna Maicii Domnului este folosită pentru tratarea celor mai multe afecțiuni sub formă de infuzie. Aceste ceaiuri au efecte diuretice, laxative, calmante, expectorante, antimicrobiene și antispasmodice.
Beneficiile se datorează substanțelor care se regătesc în florile de caprifoi. Printre aceste substanțe se numără și quercitina, magneziul, calciul, potasiul, uleiuri esenţiale sau vitamina C.
Infuzia de caprifoi se prepară din bobocii florilor. O ceașcă de boboci se pune într-un litru de apă clocotită și se lasă la infuzat pentru aproximativ 10 minute. Se consumă cel mult trei căni pe zi din acest ceai.
Infuzia nu este recomandată persoanelor care suferă de boli de stomac, femeilor însărcinate și celor care alăptează.
Florile de Mâna Maicii Domnului pot fi și macerate în miere. Se culeg suficiente flori pentru a umple un borcan, peste care se adaugă miere de albine. Borcanele se pun la loc întunecat și răcoros pentru câteva săptămâni, sau chiar luni.
Înainte de a fi consumate, ele se strecoară. Florile macerate pot fi folosite în tratarea diverselor afecțiuni, ca simplu aliment sau măști pentru față, potrivit Jurnalul.ro.