„La exerciţiul de alarmare pentru verificarea capacităţii de reacţie şi de intervenţie ale structurilor pentru situaţii de urgenţă, în caz de cutremur cu magnitudinea peste 7, iniţiată de Ministerul Afacerilor Interne, am adus de acasă cinci echipaje, astfel încât activitatea Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov să nu fie afectată. A fost un exerciţiu necesar pentru Capitală”, a explicat managerul SABIF, dr. Alis Grasu, potrivit News.ro.
Potrivit medicului, echipajele care au fost aduse de acasă au rămas apoi la serviciu.
„Echipajele suplimentare au rămas la serviciu. Din păcate, numărul solicitărilor continuă să crească şi, aşa cum am mai spus, unele persoane încă declară alte suferinţe decât cele reale, ceea ce, de multe ori, poate crea un deficit de resurse, prin trimiterea la cazuri ireale. Dar, marţi, pe durata exerciţiului, nu au fost înregistrate situaţii speciale”, a adăugat Alis Grasu.
Ministerul Afacerilor Interne a iniţiat, marţi dimineaţă, la Bucureşti şi Iaşi, un exerciţiu de alarmare pentru verificarea capacităţii de reacţie şi de intervenţie ale structurilor pentru situaţii de urgenţă, în caz de cutremur cu magnitudinea peste 7.
Scenariul a prevăzut că marţi, la ora 8.04, s-a petrecut un cutremur major în Vrancea, cu magnitudinea peste 7, care a afectat oraşele Bucureşti şi Iaşi, declansându-se planul roşu de intervenţie, care presupune ca întreg personalul să se prezinte la unitate.
S-a luat în calcul că s-ar fi produs 1.500 de decese, 3.910 oameni ar fi răniţi şi 2.600 ar fi rămas fără adăpost în Bucureşti, iar în Iaşi ar fi fost 875 de morţi, 2.200 de răniţi şi 750 sinistraţi.
Exerciţiul „Seism 2016” a continuat pe toată durata nopţii de marţi spre miercuri, scenariul prevăzând două explozii în Bucureşti, în urma cărora au murit 35 de oameni şi au fost răniţi 120, precum şi o explozie în Iaşi, soldată cu 25 de morţi şi 140 de răniţi.
În cursul zilei de miercuri, exerciţiul a prevăzut simularea unei replici a cutremurului major care s-ar fi produs marţi, primele efecte fiind sesizate în zonele Rahova, Mall Vitan şi Dămăroaia. În urma replicii cu magnitudinea 5,2, s-ar fi prăbuşit mai multe clădiri, alţi 180 de oameni pierzându-şi viaţa.
La nivel naţional, participă la exerciţiu 6.170 de pompieri cu 679 mijloace tehnice, Inspectoratul General al Aviaţiei Civile asigură patru elicoptere de mare capacitate şi şapte tip SMURD, iar Jandarmeria Română participă cu 1.000 de jandarmi.
Poliţia Română participă cu 700 de poliţişti rutieri care asigură fluidizarea traficului rutier.
Serviciile de ambulanţă si echipajele SMURD au mobilizat 35 de ambulanţe de tip C şi 328 de tip B, intervenind 89 de medici şi 378 de asistenţi si paramedici, mai arată reprezentanţii MAI.