Managerul Institutului ”Marius Nasta” Beatrice Mahler afirmă, într-o postare pe Facebook, că un pacient bolnav de COVID are alocat pentru cele 3 mese, 10 lei/zi, costul fiind puţin mai mare pentru cei care au diabet zaharat sau tuberculoză, concluzia sa fiind că suma este insuficientă, mult sub nevoia reală a unui pacient.
”Am văzut în spaţiul public diverse discuţii despre câţi bani sunt alocaţi pentru alocaţia de hrană a fiecarui bolnav. Consider că şi la noi la Institutul Marius Nasta, costurile celor trei mese zilnice sunt din păcate extrem de reduse conform alocării bugetare( HG 851/2018), adică a banilor pe care noi ca spital îi primim pentru a asigura mâncarea pacienţilor. Un pacient bolnav de COVID are alocat astăzi pentru cele 3 mese, fix 10 lei/zi regim comun, 15 lei/zi pentru pacientul care are şi diabet zaharat sau 16 lei/zi pentru pacientul cu tuberculoză”, afirmă medicul.
Beatrice Mahler precizează că Institutul Marius Nasta are bucătăria proprie, cu personal propriu, o infrastructură modernizată şi astfel banii alocaţi sunt cheltuiţi mai eficient.
”Deşi la Marius Nasta suntem la limita superioară de calcul a hranei alocate zilnic, DA, din păcate alocaţia pentru hrana zilnică, din perspectiva mea este insuficientă, mult sub nevoia reală a unui pacient bolnav de COVID şi nu numai! Trebuiesc găsite soluţii astfel ca spitalele să primescă mai mulţi bani pentru hrana pacienţilor, iar noi în spitale tot timpul să avem în vedere ca atât calitatea, cât şi cantitatea să fie în acord nevoia pacientului”, a subliniat medicul.
https://www.facebook.com/beatrice.mahler.75/posts/3732534083532938
În ultimele 24 de ore, 136 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienţi care au prezentat comorbidităţi, 2 pacienţi decedaţi nu au prezentat comorbidităţi, iar pentru 7 pacienţi decedaţi nu au fost raportate comorbidităţi până în prezent.
În unităţile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.476. Dintre acestea, 1.454 sunt internate la ATI.
Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 6.773.863 de teste RT-PCR şi 626.221 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 29.258 de teste RT-PCR (16.946 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 12.312 la cerere) şi 10.476 de teste rapide antigenice.