Managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov: Sistemul public de urgenţă va dispărea în 2 ani

Sistemul public de urgenţă, integrat şi bine pus la punct va dispărea în doi ani prin noul proiect al legii sănătăţii din cauza concurenţei neloiale şi incorecte dintre public şi privat, operatorii comerciali făcând servicii limitate în funcţie de banii pe care îi au, a explicat managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov, Alis Grasu.
Romania TV
09 ian. 2012, 18:33
Managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov: Sistemul public de urgenţă va dispărea în 2 ani

„Legea 95/2006 este permisivă lăsând deschis accesul operatorului comercial într-o anumită partea a sistemului de urgenţă, respectiv consultaţii de urgenţă la domiciliu şi trasporturi. În schimb, operatorul comercial nu poate participa, prin legea sănătăţii din 2006 la preluarea cazurilor grave şi foarte grave în situaţii de calamitate şi dezastre şi accidente cu victime multiple”, a declarat, luni, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov, dr. Alis Grasu, potrivit Mediafax.

Aceasta a spus că în Bucureşti, în 2010, operatorii privaţi au efectuat 36.623 de consultaţii la domiciliu, iar în 2011 – 34.516, pentru că pentru atâtea au dat echipaje. „Atât au avut buget, atât au lucrat. În schimb, ambulanţa publică a lucrat indiferent dacă a primit banii sau nu, peste program şi cu un deficit de personal consistent”, a mai spus managerul SABI.

SABI are un deficit de 26% de personal faţă de numărul de posturi aprobat în statul de funcţii şi 40% deficit de personal faţă de normativul de personal, a adăugat medicul Alis Grasu.

„Cu toate acestea, activitatea SABI se desfăşoară fără întreruperi, fondurile primite de la Casa de Asigurări de Sănătate fiind mai mici decât deconturile. Altfel spus, Casa de asigurări de sănătate decontează numai ceea ce se contractează, dar solicitările realizate sunt mereu mai mari. Mai concret, avem contract spre exemplu, pentru trei milioane de solicitări, dar primim cu 500 de solicitări mai mult. Credeţi că ne-am putem opri la cele trei milioane de solicitări contractate şi să refuzăm solicitările care vin peste această cifră? Nu, noi nu am putut şi nu vom putea să refuzăm niciodată pacienţi pe motiv că nu mai avem bani. Să vă dau un exemplu, o sumă de 22.636.019 lei nu a fost decontată niciodată de casa de asigurăi de sănătate, adică banii nu au fost niciodată primiţi de SABI, deşi am lucrat pentru ei, am răspuns solicitărilor bolnavilor”, a explicat managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov.

Mai mult, angajaţii SABI lucrează în ture de câte 12 ore, astfel încât să fie asigurată continuitatea activităţii fără întrerupere.
„Pentru a asigura continuitatea activităţii au fost acumulate ore suplimentare care trebuie date personalului ca ore recuperate sau ca timp liber plătit. În acest moment, pentru a nu diminua capacitatea de intervenţia la SABI sunt peste 100.000 de ore supliemetare nerecuperate de personal. Aş vrea să ştiu când un operator comercial va presta ore supliemntare neplătite. De asemenea cei 62 de ambulanţieri (şoferi) ai SABI au efectuat 7.000 de ore de voluntariat în binele pacienţilor”, a adăugat medicul Alis Grasu.

În plus, în contextul în care finanţarea este aceeaşi şi în 2012n un număr mai mare de operatori comerciali va diminua şi mai mult resursele existente, tot în detrimentul SABI. „În sistem nu vin mai mulţi bani, dar va apărea concurenţă neloială între public şi privat. Operatorul privat va putea oferi stimulente, bonusuri şi salarii mai mari, salariaţii ambulanţelor publice vor migra firesc spre cei care plătesc mai bine, iar în cel mult doi ani, sistemul public de urgenţă, integrat şi bine pus la punct va dispărea lăsând statul fără mijloace de intervenţie pentru urgenţele majore. Apoi , toate progresele obţinute până acum prin integrarea activităţii de urgenţă din spital şi prespital inclusiv sistemul de telemedicină, va dispărea imediat întrucât operatorii nu vor cheltui pentru dotarea la standarde a ambulanţelor lor”, a adăugat managerul Alis Grasu.

Acesata a susţinut că, poate în primul an, după ce va fi extinsă aria privată, cheltuielile vor fi mai mici, dar ulterior vor fi suportate din bani publici.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Harta oficială a drumurilor pe care se montează 400 de radare fixe. E bine de știut înainte să pleci la drum
Capital.ro
Se pune impozit după deces și înmormântare. Românii au datorie la ANAF, plus taxă notarială
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Criminalul invizibil, moștenirea lăsată umanității. Cum ne afectează deciziile din anii '80
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț dureros despre Elena Udrea chiar în Vinerea Patimilor. Vestea cruntă confirmată de avocatul ei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI