UPDATE Vlad Viculescu, fostul ministru al Sănătăţii, a răspuns acuzaţiilor Monicăi Pop prin aceea că faptele de care este acuzată au fost făcute publice de presă înainte ca el să devină ministru.
„Acel „ceva” care a fost semnalat de Corpul de Control al MS catre DNA fusese (soc!) semnalat public de Gazeta Sporturilor inca din luna Iunie”, a arătat Vlad Voiculescu într-o postare pe Facebook.
Răspunsul lui Vlad Voiculescu
„ESTE O RAZBUNARE A FOSTULUI MINISTRU VLAD VOICULESCU.”
Inteleg ca doamna Pop ar fi declarat ca invinuirile pe care i le aduce DNA sunt o razbunare a mea pentru ca dansa m-ar fi contrazis… si ca eu as fi ordonat corpului de control „sa gaseasca ceva”.
Intr-o alta declaratie de astazi… doamna Pop ma incondeiaza strasnic: „om fara scrupule”, „ne-om”, „razbunare marsava”, etc.
Cred ca pentru doamna Pop si pentru opinia publica este bine sa explic cateva lucruri:
1. OBLIGATIE NU PRIVILEGIU
Faptul ca ministri dinaintea mea au preferat sa tina sub pres ilegalitati comise de manageri si alti sefi din spitale doar pentru ca acestia erau socotiti intangibili datorita suportului politic si/sau mediatic nu inseamna ca acest lucru a fost justificat sau meritoriu. Orice ilegalitate constatata trebuie transmisa organelor competente. Iar aceasta este o obligatie, nu un privilegiu.
Contez asadar pe faptul ca nu este ultima data cand se va da vina pe mine.
2. CAT DE GRAV ESTE SA CONTRAZICI PE CINEVA?
Nu stiu sa fi fost vreodata contrazis de doamna Pop, si nici nu vad cum acest lucru ar fi putut vreodata sa aiba vreo relevanta. Astfel de orgolii si practici sunt intalnite – din pacate – in anumite parti ale elitei medicale romanesti, nu sunt insa deloc caracteristice nici mie, nici generatiei mele, nici celor alaturi de care am lucrat sau voi lucra vreodata.
3. DESPRE ORDINE SI INDICATII DATE OAMENILOR
Cat despre ideea ca eu am indicat corpului de control al MS „sa gaseasca ceva” ar fi de asemenea doua lucruri de explicat:
A. Acel „ceva” care a fost semnalat de Corpul de Control al MS catre DNA fusese (soc!) semnalat public de Gazeta Sporturilor inca din luna Iunie;
B. Ideea ca ministrul indica sau ordona cuiva, la propriu… este din nou din alta era, si cu siguranta din alt regim politic. Vedeti dumneavoastra, tehnocratii astia nu prea au ordonat lucruri, nu au avut nici formatia profesionala, nici exercitiul, nici placerea sa indice sau sa ordone oamenilor. Au incercat sa lucreze impreuna cu ei… si sa le dea voie sa isi faca treaba. Si in timp ce unii au facut ce faceau de mult… au taiat frunza la caini, altii si-au facut treaba, cu pasiune si cu responsabilitate. Ei bine, acestia din urma nu de putine ori au platit cu postul, imediat ce partidul stat s-a intors la carma.
Daca doamna Pop este sau nu vinovata este decizia justitiei si nu a unui ministru, oricare ar fi acela.
–
ACUZATII ADUSE DOAMNEI POP
DNA a inceput urmarirea penala impotriva doamnei Prof. Dr. Monica Pop, in urma raportului Corpului de Control al MS transmis de mine.
In comunicarea DNA se retine ca doamna Pop, in calitatea de manager de spital a inchiriat un spatiu din spital unei firme a carei colaboratoare era, in paralel cu activitatea de manager al spitalului, si a facut-o la un pret sub cel prevazut de lege, producand astfel un prejudiciu.
UPDATE 18.00: „Nu sunt în incompatibilitate, am rezoluţie ANI care arată acest lucru. Este şi la dosar rezoluţia ANI, dar probabil nu au citit dosarul. Vor vedea când vor citi. Spaţiile din unitatea medicală aparţin Primăriei Sectorului 1 şi sunt concesionate pentru 49 de ani, iar în Consiliul de Administraţie al Spitalului este şi un reprezentat al Primăriei, aşa cum este firesc„, a declarat, luni, pentru News.ro, Monica Pop.
În plus, potrivit managerului Spitalului de Oftalmologie din Bucureşti, toată această situaţie ar fi rezultatul răzbunării fostului ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu.
„Este doar răzbunarea lui Vlad Voiculescu pentru că mi-am permis să-l contrazic. I-am spus că nu sunt nereguli la spital şi nu are ce să găsească, atunci el a cerut să se găsescă ceva„, a mai spus managerul Spitalului de Oftalmologie.
Monica Daniela Pop, manager al Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti, a fost pusă sub acuzare pentru patru fapte de abuz în serviciu şi conflict de interese, a anunţat, luni, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Potrivit procurorilor, Monica Pop a încheiat, în 13 iunie 2003, 25 octombrie 2007, 1 decembrie 2007 şi 29 noiembrie 2012, cu încălcarea legislaţiei primare, patru acte adiţionale la un contract de închiriere ce fusese încheiat anterior cu o societate comercială, scrie news.ro.
„Prelungirea contractului de închiriere s-a făcut nelegal, deoarece, pentru respectarea prevederilor din Legea 213/1998 raportat la HG 1069/2002, exista obligaţia legală ca, începând cu anul 2003, închirierea spaţiilor din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti să fie efectuată de către Administraţia Fondului Imobiliar al Unităţilor Sanitare Publice – Sector 1 şi ulterior de către Administraţia Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar şi Unităţilor Sanitare Publice din cadrul Consiliului Local Sector 1 Bucureşti, iar sumele de bani încasate cu titlu de chirie să revină fie Primăriei Sectorului 1 (administrator), fie Primăriei municipiului Bucureşti (proprietar)„, susţin procurorii.
Mai mult, spun anchetatorii, deşi Consiliul Local Sector 1 a stabilit un cuantum minim al chiriei pentru închirierea de spaţii pentru servicii medicale şi alte activităţi decât cele medicale, cum sunt cele de alimentaţie publică, chiria la Spitalul de Oftalmologie stabilită prin cele patru acte adiţionale a fost sub acel prag minim.
„Prin aceasta, a fost cauzată o pagubă bugetului Primăriei Municipiului Bucureşti şi/sau bugetului Primăriei Sectorului 1 Bucureşti în valoare de aproximativ 24.478 euro şi, corelativ, a fost creat un folos de aceeaşi valoare societăţii comerciale care a închiriat spaţiul în incinta spitalului„, au scris procurorii în ordonanţa de începere a urmăririi penale.
Monica Pop este acuzată şi de conflict de interese pentru că, în 28 noiembrie 2012, la şedinţa Consiliului de Administraţie al Spitalului Clinic de Oftalmologie, a participat la luarea unei decizii privind încheierea unuia dintre actele adiţionale la contractul de închiriere, deşi în perioada 1 martie 2007 – 14 ianuarie 2011 a fost angajată la acea firmă cu contract de muncă cu normă parţială. Anchetatorii susţin că, fiind vorba de o perioadă de cinci ani ce precede data încheierii documentului, sunt întrunite condiţiile care definesc conflictul de interese.
Procurorii i-au adus la cunoştinţă managerului Spitalului de Oftalmologie, Monica Pop, acuzaţiile din dosar şi faptul că are calitatea de suspect.
În iulie 2016, Ministerul Sănătăţii a sesizat procurorii pentru posibile fapte penale privind contracte încheiate de Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti cu mai multe firme, printre acesta fiind închirierea unor spaţii pentru un bufet, un atelier de reparaţii optică medical şi pentru înfiinţarea unei farmacii. Neregulile au fost constatate în urma verificărilor făcute de Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii.
În ceea ce priveşte închirierea unui spaţiu pentru un bufet, Corpul de Control nu a putut identifica aprobarea Consiliului de Administraţie a Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti, caietul de sarcini al licitaţiei sau aprobarea Ministerului Sănătăţii, conform HG 517/1991.
De asemenea, Corpul de Control a găsit două forme ale acestui contract, una bătută la maşina de scris, alta scrisă pe un calculator, acestea fiind diferite.
Corpul de Control a mai constatat că, în perioada 2007 – 2011, managerul spitalului a fost angajat al acestei societăţi, fapt ce contravine prevederilor Legii 95/2006.
În cazul contractului de închiriere a unui spaţiu pentru un atelier de reparaţii optică medicală, Corpul de Control a constat că lipsesc de la dosar aprobarea Ministerului Sănătăţii şi a Consiliului de Administraţie.
„Iniţial, acest contract a fost încheiat cu o societate comercială în 2002, firmă ce avea să se dizolve în anul 2008 prin decizie definitivă a Curţii de Apel Bucureşti. În 2009, Spitalul încheia un acord cu această firmă dizolvată în 2008 pentru înlocuirea în contractul de închiriere cu o altă societate a aceloraşi asociaţi„, arăta atunci Ministerul Sănătăţii.
În ce priveşte închirierea unui spaţiu pentru înfiinţarea unei farmacii în 1993, Corpul de Control a constatat că nu se poate proba respectarea prevederilor contractuale.
Managerul Spitalului de Oftalmologie arăta atunci că spaţiile din unitatea medicală închiriate aparţin primăriei şi sunt concesionate pentru 49 de ani. Ea preciza că nu înţelege care a fost prejudiciul adus spitalului dacă două ore din timpul său liber a lucrat în privat.
Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii a făcut verificările după ce jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor au scris, la începutul lunii iunie 2016, că Monica Pop a închiriat firmei Monona, care vinde mâncare, dar şi rame de ochelari, lentile şi cristaline pentru bolnavi, un spaţiu în spital şi a prelungit contractul de patru ori de atunci, iar, în schimb, firma a angajat-o, timp de patru ani.
Citeşte şi Monica Pop, declaraţii cutremurătoare după ce i-a recidivat cancerul