Echipa de control a Ministerului Sănătăţii, condusă de secretarul de stat Raed Arafat, a ajuns, luni, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti şi a început pregătirea echipelor care vor analiza situaţia reclamată de medicul Dan Oprea, dar şi rezultatul verificărilor făcute până acum la nivel local sau de către reprezentanţii MS.
CITEŞTE ŞI: Şeful CJ Prahova a aflat din presă despre problemele de la Spitalul de Urgenţă Ploieşti
Ancheta a fost declanşată după ce chirurgul Dan Oprea a acuzat lipsa de implicare a autorităţilor, lipsa dotărilor şi mai ales a medicamentelor, spunând că Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti este „umilit, abandonat de toţi” şi că, deşi în spital s-au abordat tehnici chirurgicale de nivel universitar, la nivelul unităţii sanitare nu se alocă fonduri, bisturiele electrice de unică folosinţă sunt folosite „de zeci de ori”, iar alte dotări sunt „de pe vremea lui Pazvante”.
„Lucrez în spitalul acesta de peste 20 de ani şi apelativele de genul «spitalul morţii», «spitalul groazei», mă deranjează. Rata de mortalitate în Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti este similară cu cea din alte spitale judeţene din ţară, doar că aici scandalurile au fost puţin mai vocale şi din cauza asta s-au întâmplat aceste lucruri. Probabil şi pe fondul lipsurilor şi al neajunsurilor, pacienţii nu sunt mulţumiţi de ceea ce găsesc în acest spital şi trebuie să-şi cumpere materiale, trebuie să-şi cumpere pansamente, seringi, branule, de multe ori şi medicamente şi aşa mai departe şi nemulţumirile astea se materializează prin diverse conflicte, dintre care unele ajung în situaţia de dosare penale şi cazuri de malpraxis. Pe mine mă deranjează lucrul acesta, pentru că eu iubesc spitalul în care lucrez”, a spus medicul Dan Oprea.
Întrebat care este, în opinia sa, cea mai mare problemă cu care se confruntă spitalul în care lucrează, chirurgul Dan Oprea spunea că aceasta ţine de aparatura medicală.
„Problema cea mai mare, după părerea mea, este că aparatura de înaltă performanţă, echipamentele care sunt, nu sunt service-ate corespunzător, pentru că nu există contracte de service pentru îngrijirea lor, pentru punerea lor în stare de funcţionare, pentru a avea uşurinţă în exploatarea lor în intervenţiile chirurgicale sau în intervenţiile mini-invazive. Noi încercăm să nu punem viaţa omului în pericol, dar patologia este vastă, afecţiunile sunt de multe ori grave, de multe ori în spitalul acesta vin cazuri extrem de avansate de boală, iar eforturile noastre nu întotdeauna au un rezultat fericit pentru bolnavi”, a spus Dan Oprea.
Medicul a precizat, referindu-se la aparatura existentă în spital, că aceasta este fie depăşită, fie defectă.
El a mai spus că nu a anticipat nicio clipă, atunci când a semnalat aceste probleme, că situaţia va lua o asemenea amploare.
Dan Oprea a mai declarat că situaţia pe care a semnalat-o este valabilă în toate spitalele şi că aşteaptă ca medicii din ţară să i se alăture pentru a putea schimba ceva.
El a spus că în urma anchetei declanşate de Ministerul Sănătăţii speră să se demonstreze că lucrurile pe care le-a semnalat „nu sunt minciuni”. „Sper să nu plătească acarul Păun”, a afirmat medicul.