Vicepreşedintele CJ Prahova, Laurenţiu Rebega, a declarat că Adrian Strâmbeanu a fost „suspendat temporar” din funcţia de manager al SJU Ploieşti, după ce conducerea CJ Prahova a primit o propunere în acest sens din partea secretarului de stat Raed Arafat, potrivit Mediafax.
„E firesc acum să ne gândim la persoana care va asigura interimar conducerea spitalului. În două-trei zile cred că vom avea un nou manager la spital, interimar”, a spus Rebega.
Secretarul de stat Raed Arafat a anunţat, marţi, la Spitalul Judeţean din Ploieşti, că a propus Consiliului Judeţean Prahova suspendarea din funcţie a managerului unităţii medicale, „cel puţin pe durata anchetei”, care va fi prelungită până la începutul săptămânii viitoare, el precizând că sunt „probleme serioase” în acest spital.
Raed Arafat a spus că primele date ale comisiei de anchetă arată că a existat o creştere a finanţării „pe toate liniile” către acest spital şi că probleme majore, care trebuie verificate, sunt în privinţa modului în care au fost cheltuiţi şi prioritizaţi banii.
El a spus că membrii comisiei de anchetă vor continua să lucreze şi în următoarele zile, verificările fiind prelungite la SJU Ploieşti până la începutul săptămânii viitoare, „luni sau marţi”, cu acordul ministrului Sănătăţii.
Cu puţin timp înainte ca Raed Arafat să anunţe că a propus suspendarea din funcţie a managerului SJU Ploieşti, acesta a susţinut o conferinţă de presă la spital în care, răspunzând unor întrebări, a spus că nu îşi va da demisia şi că nu s-a gândit dacă va depune sau nu nou proiect de management pentru a-şi prelungi mandatul care expiră în 14 decembrie.
În conferinţa de presă organizată marţi, în cea de-a cincea zi de anchetă la SJU Ploieşti, managerul acestei unităţi, Adrian Strâmbeanu, a afirmat că nu este vorba despre „o anchetă”, ci despre „un control făcut de o echipă mixtă”.
Întrebat care este cauza lipsurilor de materiale sanitare şi medicamente din spital, Strîmbeanu a spus că situaţia privind aceste lipsuri nu este una permanentă şi că este cauzată de subfinanţarea de la Casa Naţională de Sănătate Prahova.
Legat de investiţiile făcute în spital din fonduri de la Consiliul Judeţeran Prahova, managerul spitalului a afirmat că a primit suficiente fonduri din partea CJ şi că nu poate vorbi despre subfinanţare şi că banii au fost alocaţi „în funcţie de priorităţi”.
În momentul în care i s-a atras atenţia asupra faptului că în spital s-au investit cu prioritate sume importante de bani într-un sediu administrativ (1,7 milioane de lei) sau în anveloparea termică, managerul spitalului a spus că în mandatul său prioritară a fost salvarea vieţii pacienţilor.
De asemenea, întrebat dacă are ceva să îşi reproşeze în ceea ce priveşte activitatea saca manager al SJU Ploieşti, Strâmbeanu a spus:” Îmi reproşez mai multe lucruri”. Când i s-a cerut să dea exemple, el a spus că primul lucru este comunicarea cu persoanlul din spital, care nu a fost aşa cum şi-ar fi dorit, din cauză că unitatea sanitară funcţionează în patru locuri din zone diferite din Ploieşti.
Adrian Strâmbeanu deţine de şapte ani funcţia de manager al SJU Ploieşti în baza unui contract de management încheiat cu CJ Prahova. În cei şapte ani, el a participat de două ori la concursuri de proiecte de management organizate de CJ Prahova, de fiecare dată proiectul său fiind câştigător, în condiţiile în care a fost singurul care a participat.
La jumătatea săptămânii trecute, Ministerul Sănătăţii a declanşat o anchetă la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Ploieşti după ce chirurgul Dan Oprea a acuzat lipsa de implicare a autorităţilor, lipsa dotărilor şi mai ales a medicamentelor, spunând că spitalul ploieştean este „umilit, abandonat de toţi” şi că, deşi în spital s-au abordat tehnici chirurgicale de nivel universitar, la nivelul unităţii sanitare nu se alocă fonduri, bisturiele electrice de unică folosinţă sunt folosite „de zeci de ori”, iar alte dotări sunt „de pe vremea lui Pazvante”.
CITEŞTE ŞI: Şeful CJ Prahova a aflat din presă despre problemele de la Spitalul de Urgenţă Ploieşti