Scandalul de la Spitalul Pantelimon din București a pornit în urma unei anchete jurnalistice, în care s-a scris despre 20 de decese suspecte, în perioada 4-7 aprilie 2024. Pacienții de la ATI ar fi murit din cauză că unii dintre medici ar fi dispus scăderea dozei de noradrenalină administrată celor care nevoie de acest medicamente.
Managerul instituției a prezentat primele concluzii după verificările efectuate până acum. Bogdan Socea susține că din primele date nu s-a constatat o viciere a tratamentelor. Managerul spitalului spune că decesele pacienților respectivi nu ar fi putut fi evitate, așa cum reiese din cercetările preliminare.
„Din analiza preliminară, nu s-au constatat date care să ateste o viciere a tratamentului în Secţia de Terapie intensivă. Nu au fost sesizări anterioare la niciunul dintre organismele menţionate şi nici la comisiile spitalului cu privire la posibile nereguli în secţia de ATI”, a declarat Bogdan Socea, managerul Spitalului Pantelimon.
Un raport final al comisiei interne ar urma să fie prezentat în cursul zilei de miercuri. Potrivit conducerii unității medicale, personalul e preocupat de siguranța pacienților, iar medicii depun toate eforturile să-i salveze pe bolnavi.
Alexandru Rafila a trimis Corpul de Control al Ministerului Sănătății, iar Parchetul Tribunalului București a deschis un dosar penal in rem în acest caz pentru infracțiunea de omor. De asemenea, conducerea Spitalului ”Sfântul Pantelimon” a deschis o anchetă internă după acuzaţiile că 20 de pacienţi internaţi la Terapie Intensivă au murit, în decurs de patru zile.
„Conducerea Spitalului Sfântul Pantelimon colaborează cu comisiile de anchetă în această situaţie care s-a ivit, colaborează cu organele de cercetare penală, cu Corpul de Control al ministerului, care este aici în spital şi analizează documentele, cu Colegiul Medicilor care are un reprezentat şi cu comisia internă constituită în spital, comisia de analiză medicală a situaţiei”.
Bogdan Socea a mai spus că nu au fost reclamaţii şi sesizări în legătură cu aceste cazuri, ce excepția denunțului asistentei.
„Nu au fost sesizări anterioare la niciunul dintre organismele menţionate şi nici la comisiile spitalului cu privire la posibile nereguli în secţia de ATI. Suntem foarte preocupaţi de siguranţa pacientului şi pacienţii sunt trataţi la noi în siguranţă. Medicii ATI, precum toţi medicii spitalului, depun toate eforturile pentru a reuşi cu fiecare caz în parte, tratatăm fiecare bolnav în parte. Nu este o statistică, dar sigur interpretările şi cifrele ne ajută şi ele, fiecare deces este important şi ne pare rău pentru aceste decese, însă, au fost decese care nu puteau fi evitate din analiza preliminară. Comisia internă s-a constituit, analizează situaţia cu cât mai mare rapiditate, miercuri vom avea raportul final”, a încheiată Bogdan Socea.
Managerul spitalului spune că nu au fost făcute necropsii, deoarece familiile pacienților morți nu au cerut acest lucru.
“Nu au fost reclamaţii, nu au fost sesizări. Cazurile respective au fost scutite de necropsie la cererea familiilor. Nu ştiu dacă toate, dar cea mai mare parte a lor. Mortalitatea în terapie, de fapt, reflectă mortalitatea în spital. Orice caz grav de pe orice secţie ajunge în terapie şi decedează într-un interval de timp. Raportarea la 17 cazuri nu se face la 25 de paturi, ci la 525 de paturi câte are acest spital de urgenţă, unul dintre cele mai mari spitale de urgenţă din Bucureşti, care tratează cele mai dificile cazuri, şi spital clinic, bineînţeles”, a precizat managerul Spitalului Sfântul Pantelimon.
De asemenea, el a fost întrebat dacă procurorii au cerut dosare medicale. “Procurorii au cerut o listă de documente printre care sunt şi aceste copii ale foilor de observaţie. (…) Registrul de tratament este trecut şi în fişă, scriptic şi este şi un registru electronic care se transmite către farmacie, în aplicaţia pentru pacienţi. (…)Nu am găsit până în momentul de faţă niciun fel de nereguli”, a explicat Bogdan Socea.