Managerul Spitalului „Victor Babeş”: Putem ajunge la 2000 de cazuri pe zi. Personalul de la ATI este epuizat fizic şi emoţional

Cristian Oancea face o previziune sumbră: ”Dacă n-o să fim responsabili, ori vom fi în jurul cifrei de 1.500, ori va fi o ușoară creștere până undeva la 2.000 de cazuri”. Managerul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara este îngrijorat de faptul că după ce restaurantele și școlile se vor deschide, cazurile de infectare cu noul coronavirus vor crește considerabil.  
Alina Costache
28 aug. 2020, 17:09
Managerul Spitalului

Managerul Spitalului „Victor Babeş” din Timişoara face pronosticuri sumbre. „Situația n-o să fie stabilă la nivel național și vom continua așa mult și bine. Temerea noastră este că, odată cu aceste măsuri de relaxare, va mai crește încă o dată incidența, dacă nu se vor respecta ad literam, cum le-a instituit Ministerul Sănătății. Acel indice, cu cât este mai supraunitar, cu atât înseamnă o transmisie intracomunitară crescută. Important este ca indicele acela să fie subunitar, adică sub cifra 1, să fie 0,9 sau 0,8, care să ne arate o scădere a transmisiei intracomunitare. La aproape 85.000 de cazuri confirmate, avem încă cazuri active aproape 44.000, avem 3.500 de decese și numărul lor este tot acolo, într-o fază de platou, în jur de 50 de decese aproape în fiecare zi.

 

Nouă ne este teamă că, odată cu aceste măsuri de relaxare, peste 2-3 săptămâni, o lună, din nou o să avem o creștere undeva la 2.000, sau peste 2.000 de cazuri noi pe zi.

Temerea noastră este că relaxarea la noi este greșit înțeleasă. Relaxarea la noi îți aduce și responsabilitate. N-o să se mai testeze atât de mulți, pentru că anotimpul de vară s-a încheiat și nu mai merge lumea în concedii, se reîntorc la muncă. Atunci se va compensa cu deschiderea școlilor, cu relaxarea aceasta, care dacă n-o să fim responsabili, ori vom fi în jurul cifrei de 1.500, ori va fi o ușoară creștere până undeva la 2.000 de cazuri. Problema este că din aceste cazuri se selectează și cazurile severe care după aceea vor fi încărcătură pe sistemul de Terapie Intensivă”, a afirmat Cristian Oancea.

Managerul afirmă că personalul de la Terapie Intensivă este epuizat atât fizic, cât și emoțional. „Cam în două săptămâni e posibil să ajungem la în jur de 700, ceea ce înseamnă la o capacitate de aproape 1.000 de paturi la nivel național dedicată pentru Sars-CoV-2, un fenomen deja îngrijorător. Să nu uităm că resursa umană de Terapie Intensivă din interiorul spitalului nostru este epuizată și emoțional și fizic. Fac gărzi în continuu. O dată la 3-4 zile toți medicii fac câte o gardă și acest lucru e deja de 7 luni de zile.

Nu se găsește personal profesional dedicat pentru terapie intensivă. Am făcut apeluri și dat anunțuri dar personal care să aibă experiență în terapie intensivă nu se găsește, cel puțin la noi în zonă”, a spus medicul.

Cristian Oancea anunță că a vorbit cu autoritățile despre detașarea medicilor de la alte spitale. Cu toate acestea, nu dorește să priveze alte spitale de personal pentru Terapie Intensivă.

„Nu putem să privăm spitalele din alte regiuni de aportul medicilor de terapie intensivă, pentru că noi, pe lângă Sars-CoV-2, depanăm și alte patologii. Terapia Intensivă nu este 100% dedicată Sars-CoV-2. Din moment ce ai dislocat unu sau două sau trei persoane dintr-o parte, rămâne în acel spital că nu se mai pot asigura gărzile, sau că nu se mai pot lua concediile.

Situația este delicată în ceea ce privește terapia intensivă și colegii noștri, prin vocea domnului profesor Săndesc și a colegilor din București au atras de nenumărate ori atenția asupra acestui segment pus sub presiune”, a declarat managerul de spital.

Managerul a precizat că, din momentul în care școala va începe, va crește riscul de infectare cu noul coronavirus pentru bătrâni. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că majoritatea copiilor sunt asimptomatici. Oancea recomandă ca măsurile de distanțare socială și de igienă să fie respectate cu strictețe.

„Acei copii, în marea lor majoritate sunt asimptomatici. Pe acei copii de la grădiniță și de la școală îi vor aștepta bunicii care au diabet, au o formă de neoplazie, hipertensiune sau alte boli cronice. Riscul de transmitere în masa vârstnicilor este foarte crescut.

Trebuie să avem acele măsuri de distanțare fizică, de purtat măști, de aerisit clasa. Trebuie cumva clasele să nu mai fie supraaglomerate, ora să fie mai scurtă, să se folosească măsurile de protecție și să se facă acel triaj minim epidemiologic cu care înainte de ’90 noi am fost obișnuiți, în sensul în care părinții să fie responsabili, să nu-și ducă la școală copiii care sunt răciți. Medicul sau asistentul de școală să facă acel triaj epidemiologic și învățătorul sau educatorul sau pedagogul care este la acea școală să vadă dacă acelor copii le curge nasul sau prezintă semne de infecții respiratorii”, a spus Oancea.

„Noi vedem la televizor cum alții se relaxează și colegii noștri stau în spitale și practic non-stop suntem la căpătâiul pacienților. Dacă n-o să fim responsabili și dacă vom continua același lucru, suntem într-un tsunami. Dacă o ținem așa, depășim 100.000 cu ochii închiși. Totuși, să ai 100.000 și două treimi să nu fie declarați vindecați este un lucru care să ne alarmeze raportat la indicele populațional”, a mai declarat acesta.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!