Managerul Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Capitală, Simin Aysel Florescu, a fost întrebată, marţi, la Medika TV, care este situaţia cazurilor în unitatea sanitară pe care o conduce.
„Suntem practic la capacitate maximă. Este totul ocupat în spital, în limita câtorva paturi libere de izolare, în cazul pacienţilor infectaţi cu mai multe tipuri de germeni, dar din punct de vedere al patologiei suntem practic plini. Secţia de copii este plină în special cu rujeolă, dar şi cu cazuri de gripă şi cu cazuri de Covid şi alte tipuri de afecţiuni. Incredibil de multe se internează în fiecare zi, cred că zece cazuri. (…) În restul spitalului sunt cazurile de gripă, mai ales la pacienţii adulţi sau la pacienţii vârstnici, tot nevaccinaţi, cazuri de COVID, cazuri de alte tipuri de pneumonii de sezon, precum şi patologia noastră de toate zilele. Cert este că devine din ce în ce mai greu să poţi să izolezi pacienţii în aceste condiţii unii de ceilalţi, pentru că evident că nu poţi să aşezi un bolnav cu un tip de afecţiune lângă un bolnav cu o altă boală contagioasă. Aşa că ne luptăm să acomodăm toţi pacienţii, să le oferim un maximum de suport medical, în condiţiile în care noi suntem din ce în ce mai puţini şi în special personalul medical mediu”, a declarat Simin Aysel Florescu.
Ministerul Sănătății face recomandări pentru prevenirea/limitarea îmbolnăvirilor prin gripă și alte viroze respitatorii la redeschiderea școlilor
Ea a mai fost întrebată despre pacienţii infectaţi simultan cu mai multe tipuri de germeni.„De exemplu, este vorba de pacienţii cu gripă sau cu COVID sau cu rujeolă pe care trebuie evident să îi separi, ori singuri, ori împreună cu pacienţi care au aceeaşi patologie. Nu poţi să combini gripa cu infecţia Sars-Cov-2 şi cu rujeola. Pe de altă parte, vorbim de pacienţi care sunt infectaţi sau colonizaţi cu germeni de diverse tipuri. Vorbim de microbi în acest caz nu numai de virusuri, cum am spus până acum, şi germeni care sunt multi-rezistenţi. Acei pacienţi trebuie izolaţi practic singuri. Aşa că este o dublă provocare, pe lângă numărul mare de cazuri, şi existenţa acestor cazuri care trebuie izolate, fiecare în altă parte, reprezintă într-adevăr o problemă din ce în ce mai stringentă”, a afirmat managerul Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş”.
Întrebată ce prevede pentru săptămânile următoare din acest punct de vedere, Simin Aysel Florescu a răspuns: “Păi ce am putea avea decât o creştere a numărului de cazuri. Lunile ianuarie, februarie, martie probabil că deja în februarie vom atinge un vârf, cred, şi după aceea, în martie vom sta într-un platou aşa, până prin mai. Cam aşa se întâmplă în fiecare an, în ultimii trei ani a fost pandemia şi am văzut mai puţin aşa ceva, dar acum clar că ne reluăm vechile obiceiuri, să zic aşa, cu tristeţe”.
Managerul Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Capitală, Simin Aysel Florescu, a afirmat că unitatea sanitară pe care o conduce are un deficit de 105 posturi şi a precizat că au plecat oameni instruiţi, care ştiau ce au de făcut şi a adăugat că acum în cel mai bun caz ar putea fi angajaţi începători care au nevoie de o perioadă lungă de rodaj.
Ea a adăugat că au renunţat oameni cu experienţă şi nu poate fi compesată plecarea lor. “Deci este într-adevăr o adevărată tragedie din punctul acesta de vedere, pentru că au plecat oameni cu experienţă, oameni care ştiau ce au de făcut la locul lor de muncă, iar acum suntem în situaţia de a nu putea compensa plecarea lor. Şi cred că chiar dacă, să zicem, s-ar debloca instantaneu toate posturile blocate anul trecut, nu ştiu cât de multă lume am mai putea aduce la acel nivel de cunoştinţe şi la acel nivel de responsabilitate. Asta e problema”, a mai declarat managerul Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş”.
Aproximativ 300 de prezentări pe zi au fost înregistrate în prima săptămână din an la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului ”Grigore Alexandrescu” din Capitală, zilnic, 10-15 copii zilnic necesitând internare, au declarat pentru News.ro reprezentanţii unităţii sanitare.
”La UPU au fost aproximativ 300 de prezentări pe zi, in prima săptămână a anului. Au necesitat internare 10 -15 copii pe zi. Se eliberează locuri de la o zi la alta”, au afirmat reprezentanţii spitalului.
Aceştia au precizat că ”garda se termină cu toate locurile ocupate”.
Ei au precizat că numărul copiilor care necesită internare este mai mare comparativ cu locurile disponibile şi că întâmpină dificultăţi în ceea ce priveşte izolarea patologiilor.
”Cazurile de gripă şi de rujeolă se trimit pe cât posibil la spitalele de boli infecţioase. Avem şi noi saloane pentru pacienţii cu gripă, COVID şi cu alte viroze”, au explicat reprezentanţii Spitalului ”Grigore Alexandrescu” din Capitală.
Ministerul Sănătății a transmis o listă de recomandări pentru prevenirea/limitarea îmbolnăvirilor prin gripă și alte viroze respitatorii, la reluarea cursurilor școlare.
”Virozele respiratorii sunt frecvente în sezonul rece și pot afecta colectivitățile în care copiii și cadrele didactice desfășoară cursurile școlare și preșcolare.
Prevenirea și controlul infecțiilor respiratorii sunt posibile dacă se respectă o serie de măsuri de igienă personală sau a spațiilor unde se desfășoară cursurile”, susțin reprezentații Ministerului Sănătății într-un comunicat de presă.
Iată ce reguli de igienă recomandă Ministerul Sănătății:
Reducerea transmiterii virusurilor respiratorii:
Măsuri preventive specifice și de informare:
Măsuri organizatorice și logistice: