Mănăstire executată silit. În anul 2011, o firmă din Câmpia Turzii, județul Cluj, a încheiat un contract cu mănăstirea Codru (Tulcea) pentru acoperirea celor cinci turle ale bisericii cu solzi de tablă, o lucrare pentru care călugării urmau să plătească 50.000 de lei. Deși antreprenorul a finalizat lucrările și a emis mai multe facturi, mănăstirea nu a plătit niciun leu până în prezent. Mai mult, stareşul a refuzat să semneze procesul-verbal de recepţie a lucrării. A fost momentul în care patronul firmei care a executat lucrările şi-a dat seama că este ceva în neregulă.
„Noi am eliberat facturile, iar din acel moment noi am fost nevoiți să plătim și TVA-ul care, la acea vreme, era 24%. Opt oameni au muncit acolo, iar noi le-am achitat cazarea timp de trei săptămâni și jumătate și salariile. Am ajuns să facem datorii mari”, spune Dumitru Șandru patronul firmei SC Alladachservice Șandru SRL, potrivit adevarul.ro
Pentru că nu a achitat lucrările, mănăstirea Codru a fost dată în judecată. Avocații mănăstirii au susținut, în instanţă, că preţul anunţat de firma de construcţii la începutul lucrărilor a fost unul mult mai mic decât cel final. Însă magistraţii au decis că prețul este cel stabilit de către părți în contract, nu cel din oferta de dinaintea contractului.
În plus, o expertiză tehnică făcută la dispoziția magistraților a demonstrat că firma și-a îndeplinit obligațiile contractuale și lucrările au fost executate.
„Instanța consideră că pretențiile reclamantei sunt întemeiate, raporturile juridice obligaționale derulate între părți fiind întemeiate pe contractul de antrepriză lucrări, potrivit căruia reclamanta a procedat la executarea unor lucrări, revenindu-i prin urmare obligația pârâtei de plată a prețului”, se arată în motivarea judecătorilor.
Deși în anul 2013 a început executarea silită a contractului, executorul judecătoresc de la acel moment nu şi-a îndeplinit îndatoririle. Acum, antreprenorul încearcă executarea silită și cu un alt executor, dar mânăstirea a făcut contestație la executare. Decizia urmează să fie luată de Judecătoria Babadag. Reprezentanţii mănăstirii o țin pe a lor, că bunurile ”sunt sacre, sunt sfinte şi nu pot fi executate silit”, așa că se impune anularea dosarului de executare. Ei explică faptul că mănăstirea funcționează în baza unei legi speciale (489/2006) potrivit căreia mănăstirea „nu deține bunuri în proprietate, asupra acelor bunuri care se găsesc în mănăstire avem doar dreptul de posesie și de folosință”.
Ștefan Bălan, avocatul firmei, spune că în acest moment datoriile mănăstirii (inclusiv dobânzi și penalități) au ajuns la valoarea de 300.000 de lei.