„Am văzut şi eu declaraţia domnului Tăriceanu, inclusiv apelul la Comisia noastră de a se întruni cât mai repede să dezbată acest subiect. Sunt elemente care sunt în competenţa SRI de a informa dacă există cazuri în care ar putea însemna un atac la structuri neconstituţionale. (…) Sunt mai multe subiecte pe care le avem de abordat la nivelul Comisiei parlamentare, inclusiv scrisoarea pe care a adresat-o domnul director al SRI preşedinţilor paridelor politice, dar şi Comisiei noastre”, a declarat Claudiu Manda, într-o intervenţie telefonică la Antena 3,
Manda a spus că este posibil ca această şedinţă să aibă loc în perioada 10-14 septembrie.
„Mai sunt şi alte subiecte şi cred că putem să facem o şedinţă în care să existe conducerea SRI. Probabil la o săptămână de la această audiere a domnului Maior, adică undeva pe 11 septembrie, nu pot să spun acum în mod concret, că trebuie să mă consult şi cu colegii mei, dar cred că în săptămâna 10-14 septembrie putem să avem o astfel de întâlnire în care să abordăm mai multe subiecte, şi legat de modificarea legislaţiei (siguranţei naţionale – n.r.) şi celelalte subiecte adresate în scrisoarea deschisă sau alte subiecte în care am fost solicitaţi public să ne sesizăm sau să exprimăm un punct de vedetre”, a mai explicat acesta.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, i-a solicitat preşedintelui Comisiei de control parlamentar al SRI, senatorul PSD Claudiu Manda, să convoace de urgenţă o şedinţă publică în care „cetăţenii români să poată urmări şi judeca explicaţiile oferite de actuala conducere a SRI”. Acesta spune că protocoalele secrete oferă „un indiciu suplimentar privind existenţa ofiţerilor acoperiţi în sistemul de justiţie”, iar anularea lor nu rezolvă problema.
„Împreună cu colegii din ALDE continuăm să susţinem că Parlamentul – ca for suprem de dezbatere şi legiferare – trebuie să realizeze controlul asupra acestor instituţii de forţă. De aceea, îi solicit lui Claudiu Manda, în calitate de preşedinte al comisiei parlamentare de control a SRI, să convoace de urgenţă o şedinţă publică în care cetăţenii români să poată urmări şi judeca explicaţiile oferite de actuala conducere a SRI”, a scris preşedintele Senatului pe contul său de Facebook.
Acesta crede că ultimele două protocoale dintre SRI, chiar dacă au fost denunţate, reprezintă „încercările serviciilor de a îşi subordona Justiţia”.
„Ultimele dezvăluiri legate de cele două protocoale dintre SRI şi Parchetul General – chiar dacă oficial denunţate – reprezintă o nouă dovadă, prin conţinutul lor, privind încercările serviciilor de a îşi subordona Justiţia şi a încălca drepturile şi libertăţile românilor. Protocoalele semnate în decembrie 2016, practic negociate în timpul campaniei pentru alegerile parlamentare, arată tuturor românilor, dar şi comunităţii internaţionale adevărul despre modul în care Justiţia a fost şi este folosită pentru a abuza cetăţenii şi interveni în procesul politic intern”, a mai scris Tăriceanu.