„Şi comisia a înţeles pe deoparte cum s-a făcut această rectificare bugetară, în sensul că s-a făcut o analiză a cheltuielilor pe primele şase luni de zile şi o previziune a cheltuielilor pe următoarele şase luni de zile. Sigur că avem de-a face cu o tăiere. În măsura în care SRI consumă banii alocaţi, există posibilitatea sau speranţa de suplimentare în zona de investiţii. La fel, rămâne să vedem dacă bugetul. în acest moment, asigură resursele necesare pentru cheltuielile de salarii şi pensii, iar dacă nu le asigură, sigur că e obligaţia Guvernului să asigure aceşti bani. Am vorbit mai mult legat de acest subiect (…) nu putem să detaliem foarte mult, însă în bugetul SRI, o pondere foarte mare o au cheltuielile legale de salarii, de pensii, legate de sistemul medical, legate de o serie de acţiuni şi misiuni pe care le are SRI”, a afirmat Claudiu Manda după audierea directorului SRI, Eduard Hellvig.
El a explicat că bugetul SRI nu poate fi comparat cu cel al serviciilor similare din alte state pentru că obiectivele SRI sunt mai numeroase.
„A fost la un moment dat făcută o comparaţie a bugetului din România al SRI cu alte servicii interne din alte state, însă nu avem cum să facem o comparaţie doar financiară atâta timp cât misiunea, obiectivele, competenţele şi activităţile sunt diferite. Spre exemplu, în Germania sunt patru-cinci astfel de obiective ale serviciului intern, în România sunt mult mai multe şi sigur că presupune eforturi umane, financiare, de logistică. În contextul în care vom defini noua lege vom avea mult mai clar definite obiectivele”, a adăugat Manda.