Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au transmis sesizarea I.P.J. Prahova – Serviciul de Investigații Criminale către Înalta Curte de Casație și Justiție în vederea emiterii mandatului european de arestare și a cererii de urmărire internațională pentru Sebastian Ghiţă. Pe numele acestuia a fost emis un mandat de arestare preventivă în lipsă, întrucât nu s-a mai prezentat la Poliţie şi în faţa procurorilor, încălcând, astfel condiţiie controlului judiciar.
Mandatul european de arestare este aplicabil în țările Uniunii Europene, iar cererea de urmărire internațională este necesară în vederea predării inculpatului, fiind aplicabilă în țările ce nu fac parte din Uniunea Europeană.
Şa data de 05 ianuarie 2017, la solicitarea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus arestarea preventivă a lui Sebastian Ghiţă pentru 30 de zile de la data depistării, în cauza în care acesta a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită (2 infracțiuni), cumpărare de influență, spălare a banilor, șantaj, folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații (2 infracțiuni) și conducerea unui vehicul fără permis de conducere (comunicat nr. 910 din data de 29 iunie 2016).
Tot marţi, un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis definitiv menținerea mandatului de arestate în lipsă emis pe numele fostului deputat Sebastian Ghiță.