Într-un climat economic în care state dezvoltate se lăudau cu evitarea la limită a recesiunii, România condusă de guvernul Ciucă a reușit să obțină o creștere economică importantă – 4,7%, în topul valorilor înregistrate de membrii UE.
Într-o economie de piață, creșterea este dată de performanța mediului privat, care a primit un sprijin constant din partea guvernului Ciucă: injecția continuă de fonduri.
Indiferent dacă vorbim despre fonduri europene, bani din PNRR, investiții ale statului în economie sau atragerea de investiții străine directe. Toate aceste surse de bani au fost un imens balon de oxigen care a oferit mediului de afaceri românesc suportul necesar pentru a crea plus-valoare, chiar și în dificilele condiții economice pe care Europa le traversează.
Pentru acești indicatori, România a marcat noi recorduri în perioada mandatului lui Nicolae Ciucă. Absorbția de fonduri europene a atins 75%, iar investițiile statului în economie au fost la recordul istoric de 73 miliarde lei. Investițiile străine directe au depășit recordul din 2008, atingând 11,3 miliarde euro.
La încheierea mandatului, Nicolae Ciucă predă succesorului său o situație economică bună, cu perspective de creștere în ciuda climatului economic plin de provocări din Europa. Cifrele macroeconomice pe care se uită marii investitori și instituțiile financiare internaționale arată mai bine decât ale unor țări dezvoltate, oferind României o imagine de sustenabilitate și reziliență.