„Dacă se va păstra acordul coaliţiei până la capăt, o asemenea prelungire se va face prin lege în Parlament. Altă soluţie nu există. Deocamdată există acordul coaliţiei, sper să fie menţinut până la capăt şi în acest context comasarea alegerilor va avea loc prin lege adoptată în Parlament”, a declarat şeful Guvernului, vineri, într-un interviu la RRA, citat de Agerpres.
De asemenea, întrebat dacă vor fi consultate şi partidele din opoziţie cu privire la această măsură, premierul a răspuns că va fi consultat tot spectrul politic, dar „decizia aparţine în esenţă coaliţiei majoritare”.
Coaliţia a ajuns la începutul săptămânii la un consens în ceea ce priveşte comasarea alegerilor din 2012 şi le-a propus partenerilor de la guvernare introducerea interdicţiei candidaturii la două funcţii alese uninominal, a declarat Sever Voinescu luni, la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional al PDL.
USL a anunţat, prin vocea liderului PNL, Crin Antonescu, că va depune o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Boc dacă acesta îşi va angaja răspunderea pentru un eventual proiect de lege privind comasarea alegerilor parlamentare şi locale.
Suspendarea, un demers lipsit de fundament constituţional
Despre demersul opoziţiei de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, Emil Boc a arătat că este unul lipsit de fundament constituţional, deoarece decizii ale CC permit şefului statului să îşi exprime opinii privind realitatea economică.
” Există multe decizii ale Curţii Constituţionale, care dau dreptul preşedintelui să aibă posibilitatea să îşi exprime punctele de vedere cu privire la realitatea economică. Preşedintele are aceleaşi date ca şi Guvernul şi ştim cum stă realitatea economică a ţării, el a pronunţat o realitate economică pe care nu o putem ignora. Domnii Ponta şi Antonescu pot să se zbată sau să ţipe, pentru că nu schimbă datele economiei”, a spus Boc.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la RRA, că, indiferent care va fi rezultatul sesizării la CC a îngheţării pensiilor şi salariilor în anul 2012, „bani nu există”, arătând că, „dacă ar exista, s-ar plăti”.