Weber a afirmat că nerespectarea sistemului Spitzenkandidat („candidatul principal”) pentru alegerea viitorului preşedinte al Comisiei va avea un efect „devastator” asupra democraţiei europene. Preşedintele francez Emmanuel Macron a criticat acest sistem şi a pus la îndoială competenţele lui Weber.
După un summit UE de săptămâna trecută, Macron a declarat că sistemul Spitzenkandidat este mort şi că procesul de selectare a noului preşedinte va începe de la zero. Conform sistemului Spitzenkandidat, preşedinţia Comisiei Europene revine candidatului desemnat de familia politică cu cele mai multe locuri în Parlamentul European.
Liderii UE se vor întruni din nou duminică pentru a discuta despre funcţiile cheie ale blocului european, iar Weber s-a folosit de editorialul din Welt pentru a-şi apăra candidatura şi sistemul Spitzenkandidat.
„Până acum, cei care au reuşit au fost cei care sunt distructivi şi vor să oprească ceva. Abordările constructive, propunerile care au o şansă de a fi acceptate de Parlamentul European, sunt foarte departe”, a adăugat Weber.
„O parte din Consiliul European doreşte să elimine cu totul ideea de Spitzenkandidat. Acest lucru ar însemna că rezultatul alegerilor este irelevant”, a precizat el.
„Transparenţa şi democraţia ar fi date la o parte. UE este pe cale să permită ca deciziile să fie luate în culise. Frustrarea votanţilor este previzibilă”, a afirmat el, adăugând că, astfel, consecinţele pentru democraţia europeană ar fi „devastatoare”.
„Unele persoane radicale vor profita, inevitabil, de acest lucru. Astfel, perdanţii alegerilor europarlamentare vor deveni subit câştigătorii”, a afirmat Weber.
Weber a prezentat şi argumente pentru care el ar fi persoana potrivită pentru a-l înlocui pe Jean-Claude Juncker: „Fiecare votant a avut oportunitatea de a şti cine va fi la conducere dacă PPE ar câştiga alegerile: adică Manfred Weber ca preşedinte al Comisiei”.
PPE a obţinut cele mai multe locuri (182) în Parlamentul European la alegerile europarlamentare din mai 2019.
Chiar dacă Weber a recunoscut că sistemul nu este unul perfect, el a argumentat că este cea mai bună metodă pentru a democratiza UE.
„Dacă democratizarea Europei eşuează, atunci UE poate fi în pericol cu adevărat”, a afirmat Weber, conform News.ro.