Manifestări de Ziua Marinei. Mii de turişti participă la paradele militare VIDEO

Ceremonii militare şi religioase, parade navale şi jocuri marinăreşti tradiţionale au loc vineri, de Ziua Marinei Române, în garnizoanele Constanţa, Brăila, Bucureşti, Galaţi, Mangalia, Sulina, Timişoara şi Tulcea, dar şi în parcul Herăstrău din Capitală, unde, între orele 12.00 şi 20.00, bucureştenii se vor putea plimba gratuit cu cele şapte vaporaşe pe Lacul Herăstrău.
Iulian Tudor
15 aug. 2014, 08:28
Manifestări de Ziua Marinei. Mii de turişti participă la paradele militare VIDEO

Ziua Marinei Române, ajunsă la ediţia a 112-a, s-a constituit vineri într-un spectacol pe mare şi în aer pentru cei peste 10.000 de spectatori de pe faleza Comandamentului Flotei din Constanţa.

Evenimentul a început la ora 10.00, cu tradiţionalul ceremonial al arborării pavilionului, geacului şi marelui pavoaz, urmat de defilarea tricolorului pe mare şi în aer, potrivit Agerpres. Au urmat memorabile secvenţe de măiestrie a luptătorilor din toate categoriile de forţe ale marinei militare, trupe de debrarcare, desanturi, scafandri de luptă, detaşamente de forţe speciale, infanterişti marini.

Luptătorii au simulat asalturi la ţărm, capturări de terorişti sau eliberare navelor capturate de piraţi, acţiuni de comando, salturi din elicopter, recuperarea camarazilor din mare, la bordul elicopterelor, apuntări pe fregate sau respingerea atacurilor inamice, lansări de rachete, trageri de artilerie de la bordul navelor, atacuri aerine cu avioane Mig 21 Lancer şi IAR 99 Şoim.

Deschiderea oficială a festivităţilor a fost marcată de şeful Statului Major al Forţelor Navale, contraamiral dr. Alexandru Mîrşu, care a evidenţiat semnificaţia evenimentului, a cărui tradiţie a fost lansată la 15 august 1902 la Constanţa şi care a intrat în patrimonial spiritual al ţării.

„Prin calitatea şi nivelul de instruire al purtătorilor, de astăzi, ai tradiţiilor militare marinăreşti, Forţele Navale Române (FNR) se evidenţiază ca o structură echilibrată de forţe, în măsură să-şi îndeplinească misiunile specifice, fapt demonstrat atât pe timpul executării misiunilor internaţionale în cadrul NATO sau egida UE, cât şi în cadrul iniţiativelor regionale şi al exerciţiilor naţionale. Rezultatele obţinute în ultimii ani şi prestaţia impecabilă în plan internaţional demonstrează dorinţa şi capacitatea marinarilor militari de a se implica activ în menţinerea unui climat de securitate şi încredere în zona Mării Negre şi nu numai. Ca şi până acum, personalul FNR va fi preocupat în continuare de atingerea obiectivelor prioritare prin continuarea programelor de dotare cu noi mijloace de luptă, capabile să asigure, în condiţii cât mai bune, interoperabilitatea cu aliaţii şi partenerii noştri şi îndeplinirea misiunilor primite”, a subliniat contraamiralul Mîrşu.

La rândul său, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a subliniat faptul că Forţele Navale au fost deschizătoare de drumuri în procesul premergător aderării la NATO, fiind categoria de forţe care a desfăşurat primele activităţi în cadrul Parteneriatului pentru Pace.

„Drumul parcurs de Armata Română până la atingerea standardelor NATO a fost unul greu, de continuă adaptare şi redefinire. Vă mulţumesc celor care v-aţi servit ţara în cadrul Forţelor Navale Române în toţi aceşti ani. Datorită vouă, în toate ţările în care au acostat nave militare cu tricolorul la catarg, sau ale căror forţe navale s-au antrenat împreună cu ale noastre, se vorbeşte cu respect şi admiraţie despre armata română, despre marina română şi despre România”, a spus ministrul Apărării Naţionale.

Blocul de paradă şi dispozitivul de staţionare la ancoră a fost alcătuit din peste 20 nave de luptă şi ambarcaţiuni ale Flotei, vase comerciale, nave de patrulare şi intervenţie ale Gărzii de Coastă, ale Agenţiei Române pentru Salvarea Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM) şi ale Grup Servicii Petroliere (GSP) S. A., aeronave al Forţelor Aeriene Române şi Forţelor Navale Române, dar şi distrugătorul USS Vella Gulf – aflat în vizită la Constanţa. Toate acestea au fost completate de peste 2.000 de militari activi, tehnicieni şi specialişti, la bordul navelor, aeronavelor şi pe ţărm.

După-amiază, în cadrul festivităţilor dedicate Zilei Marinei, sunt programate jocuri marinăreşti în Portul Tomis, spectacole ale ansamblurilor de dansuri populare turceşti, greceşti şi tătăreşti, concerte susţinute Ileana Şipoteanu şi Chris Oliver iar seara vor susţine concerte trupele Les Elephants Bizarres şi Amadeus.

Festivităţile se vor încheia seara târziu, cu ceremonialul de coborâre a pavilionului, geacului şi marelui pavoaz, urmat de aprinderea pavoazului electric la bordul navelor din rada portului, lansarea de lampioane şi retragerea cu torţe pe traseul Faleză – Bulevardul Marinarilor – Prefectura Constanţa.

 

Primăria Municipiului Bucureşti, prin Administraţia Lacuri Parcuri şi Agrement, în colaborare cu Liga Navala Romană şi Statul Major al Forţelor Armate, organizează pe 15 august o serie de evenimente dedicate Zilei Marinei Române.

Începând cu ora 9.00, la Debarcaderul Central din Parcul Herăstrău va avea loc festivitatea de deschidere, ridicarea pavilionului şi a marelui pavoaz, în prezenţa Gărzii de Onoare şi a Fanfarei Militare, oficierea slujbei religioase de comemorare a marinarilor căzuţi la datorie, precum şi parada vaporaşelor şi lansarea la apă a ancorei de flori. Evenimentul se va încheia la ora 12.00, cu jocuri marinăreşti tradiţionale.

Ziua Marinei Române este sărbătorită vineri şi în garnizoanele Brăila, Galaţi, Mangalia, Sulina, Timişoara şi Tulcea, prin ceremonii militare şi religioase, informează Ministerul Apărării Naţionale.

Ziua Marinei Române s-a aniversat pentru prima dată în 1902, la 15 august, fiind strâns legată de sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. La acea dată, evenimentul a fost marcat în Portul Constanţa, la bordul Crucişătorului „Elisabeta”, în prezenţa ministrului de război Dimitrie A. Sturdza şi a tuturor ofiţerilor Diviziei de Mare. De asemenea, pe faleza Cazinoului au fost organizate ample manifestări, spectacole în aer liber şi jocuri de artificii.

În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, această zi festivă s-a marcat prin slujbe religioase, prin organizarea de expoziţii de trofee ale combatanţilor marinari, la Constanţa şi la Bucureşti.

Între anii 1949-1953, Ziua Marinei s-a rezumat la marcarea Zilei Flotei URSS (ultima duminică din luna iulie), diminuarea ceremonialului, ca semnificaţie, fiind determinată de intenţia conducerii Ministerului Apărării Naţionale de a schimba data sărbătorii.

După 1954, Ziua Marinei Române s-a celebrat (conform Decretului Prezidiului Marii Adunări Naţionale nr. 309 din 29 august 1953) în prima duminică a lunii august iar după 1990 s-a reluat tradiţia sărbătoririi Marinei Române pe 15 august.

DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Spynews
Video controversat cu Adrian Minune și sora lui Sorinel Puștiu! Cum a apărut manelistul, alături de Liliana | VIDEO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
O tânără a murit după ce a mâncat un sendviș banal. Ingredientul care i-a fost fatal Anei
Capital.ro
Decizia venită astăzi pentru Elena Udrea. Tribunalul Prahova a stabilit
Playtech.ro
Câte grade pe scara Richter ar putea avea cel mai mare cutremur în România: ”Este calculat pentru zona Vrancea”
DailyBusiness
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
Adevarul
Punctele nevralgice ale unei negocieri cu Trump pe tarife: România este expusă pe industria auto, cea alimentară și pharma| ANALIZA
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Cine este Liliana, sora lui Sorinel Puștiu! Femeia surprinsă alături de Adrian Minune are doi copii | FOTO
Spynews
Cum afectează Luna Plină de pe 13 aprilie 2025 zodiile. Berbecii, printre cei mai influențați nativi
Evz.ro
O prezentatorare TV s-a dezbrăcat în direct în fața lui Mutu
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
S-a modificat data la care intră pensiile în luna aprilie 2025. Când vor fi, de fapt, livrate
Cancan.ro
Cele mai OBRAZNICE apariții în mall! Vedetele s-au mulat de tot și le-au arătat bărbaților TOT. Recunoști cine sunt posesoarele din imagine?
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut unul din cei mai mari actori ai țării. A fost o legendă. Nimeni nu va mai fi ca el
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Alt copil, viața merge înainte” Igor Cuciuc a dat vestea mult așteptată, după moartea Andreei: „Un nou Început”. Artistul și soția sa sunt de nedespărțit acum
Bunica mi-a arătat cum să albesc hainele albe fără a folosi substanțe chimice. Este una dintre cele mai ușoare și accesibile metode.
MediaFlux
Doliu în România! A murit subit astăzi!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Anunț important pentru seniori. Casa de Pensii schimbă ziua când bagă banii pe card