Albin Kurti, un parlamentar al partidului Vetevendosje (Autodeterminare) numărându-se printre liderii manifestației împotriva guvernului, a fost arestat la sediul partidului său la Pristina, a informat poliția într-un comunicat.
Forțele de ordine au mai reținut, de asemenea, 86 de membri ai formațiunii sale politice care au încercat să împiedice arestarea lui, potrivit sursei amintite.
Interogat de poliție și în luna octombrie, Albin Kurti figurează printre deputații opoziției care de mai multe săptămâni au paralizat activitatea parlamentului pentru a protesta față de acordul cu Serbia, recurgând frecvent la gaze lacrimogene și provocând ciocniri violente pe străzile din Pristina. Mai devreme în cursul zilei de sâmbătă, parlamentarul s-a adresat miilor de manifestanți adunați la Pristina la apelul opoziției.
Aceasta se opune în special proiectului de a acorda mai multă autonomie minorității sârbe din Kosovo, fostă provincie sârbă cu o populație de 1,8 milioane de locuitori, marea majoritate de origine albaneză. Opoziția se opune și unui acord de frontieră cu Muntenegrul, care în opinia sa ar duce la pierderi teritoriale.
„Cerem guvernului: Nu puneți în pericol Kosovo!”, s-a adresat mulțimii aflate într-o piață din Pristina Fatmir Limaj, aflat în fruntea partidului de opoziție Inițiativa pentru Kosovo. El a lansat un apel pentru alegeri anticipate care să rezolve criza politică tot mai profundă.
Opoziția a remis la 23 noiembrie președintei Atifete Jahjaga o petiție semnată de peste 200.000 de persoane afirmând că înființarea unei Asociații de municipalități sârbe în Kosovo, prevăzută într-un acord calificat ca „istoric” de Bruxelles și încheiat în 2013 sub egida UE, va adânci diviziunile etnice și va crește influența Serbiei.
Kosovarii albanezi au proclamat în 2008 independența acestei foste provincii din sudul Serbiei. Serbia nu a recunoscut niciodată această independență, dar Uniunea Europeană a lansat un dialog între Belgrad și Pristina vizând normalizarea relațiilor lor.
Potrivit Constituției, autoritățile sunt obligate să ia în considerare orice inițiativă cetățenească susținută de 10% din populația Kosovo.
Curtea Constituțională, sesizată de președinta Jahjaga, a suspendat la 10 noiembrie punerea în aplicare a acordului dintre Pristina și Belgrad, precizând că este o „măsură provizorie”.