Posturile radio-televiziunii publice ERT au încetat să mai emită marţi, la scurt timp după ora 23.00 (23.00 ora României), sediul principal situat pe un munte în apropiere de Atena fiind neutralizat de poliţie, potrivit unei surse sindicale, scrie Mediafax.
„Este ilegal. Guvernul a oprit principalul post de emisie. Seamănă mai mult cu guvernarea lui Ceauşescu decât cu o democraţie”, a declarat preşedintele principalului sindicat al salariaţilor televiziunii, Panayotis Kalfayanis.
Decizia este una fără precedent în Grecia, însă Guvernul a luat-o întrucât posturile publice de radio şi televiziune sunt considerate „găuri negre” în care se pierd foarte mulţi bani. Este vorba de trei posturi naţionale de televiziune şi patru de radio, mai multe posturi de radio regionale şi unul internaţional.
2.500 de angajaţi ai posturilor publice vor rămâne şomeri în urma deciziei Executivului elen. Ei vor fi concediaţi în cel mai scurt timp, imediat ce vor fi gata actele în acest sens, şi vor primi compensaţii. De asemenea, vor avea prioritate la reangajare atunci când ERT îşi va relua activitatea, într-o variantă restrânsă. Nu este clar, însă, când se va întâmpla acest lucru.
Furioşi, angajaţii ERT, dar şi mii de locuitori ai Atenei au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de această măsură.
Manifestaţia nu a impresionat, însă, Guvernul, potrivit căruia ERT este un „fief al risipei şi luxului”. Şi asta într-o perioadă în care toţi bugetarii sunt nevoiţi să facă sacrificii enorme, iar ţara se confruntă cu o criză economică fără precedent. Cu toate acestea, rămâne de văzut cât de legală este decizia.