Tot felul de manifeste și liste de revendicări ale „societății civile” circulă pe Internet și din nefericire persoane fără cunoștințe aprofundate despre mecanismele sociale și politice care guvernează lumea în care trăim, având senzația că luptă pentru o cauză nobilă, ajung să le creadă și să le transmită mai departe. Pentru ca lucrurile să fie complete, mai apar și o serie de „lideri” ratați politic care speră la o revenire, așa cum este cazul lui Mihail Neamțu.
Unul dintre aceste „manifeste”, care vrea să dea senzația unei umbre de inteligență, este cel al grupului intitulat Mâna de Lucru. Un amestec de ideologii diferite a dat naștere acestei „liste cu revendicări”, care mai de care mai mai rupte de realitate și mai periculoase.
Spre exemplu, unul din punctele acestui document propagandistic cere naționalizarea tuturor resurselor naturale ale statului, dar și a energiei și distribuției de energie. Probabil cei care l-au scris îl regretă pe Hugo Chavez și consideră că Venezuela este un bun exemplu de guvernare.
O altă doleanță a autorilor ar duce practic la distrugerea sistemului economic. Aceștia cer anularea autonomiei și instituirea controlului social (politic) asupra Băncii Naționale a României, dar și asupra celei Central Europene (de parcă Guvernul României ar putea face acest lucru). Independența Băncii Naționale este obligatorie pentru a asigura sustenabilitatea sistemului economic. Dacă BNR n-ar fi independentă, leul s-ar prăbuși și am ajunge să împrumutam o monedă străină, pentru ca n-am putea avea o monedă proprie. Inflația ar fi atât de mare, încât o pâine ar costa trilioane de lei, așa cum se întâmplă în unele state africane care se lovesc de această problemă. Iată cum este explicată pe pagina de Internet a Băncii Centrale Europene necesitatea independenței unei bănci centrale: „separarea competenţei cheltuirii banilor de cea privind crearea de monedă constituie motivul care stă la baza independenţei unei bănci centrale. Înainte de organizarea unor noi alegeri, un guvern ar putea fi tentat să reducă ratele dobânzilor, demers care stimulează economia pe termen scurt, dar alimentează inflaţia pe termen lung, rezultatul final fiind o diminuare a datoriei publice”. Având în vedere experiența multor alegeri legislative din România, ce credeți că s-ar întâmpla dacă BNR și BCE ar fi sub control politic? Aceast punct al manifestului e de un ridicol fără margini și n-are nicio acoperire logică sau economică, ci unda ideologică, extrem de nocivă.
Un alt punct al manifestului se referă la controlul statului asupra autorităților locale. Pentru un grup care critică actuala clasă politică, este cel puțin ciudat să ceară ca toată puterea statului să fie concentrată într-o serie de autorități centrale, în condițiile în care tendința mondială este spre descentralizare și apropierea cetățenilor de factorii de decizie.
Protestele anti-Roșia Montană nu mai sunt de mult manifestări ecologiste, transformându-se în unele anti-sistem, însă soluțiile pe care le vehiculează protestatarii, deși îde multe ori în contradicție din punct de vedere ideologic, au un lucru în comun: răsturnarea actualei ordini politice și impunerea unui nou regim cu profunde trăsături anti-democratice.
Citeşte mai mult pe obiectiv.info